Mérsékelten romló munkaerőpiaci adat érkezett csütörtök délután a tengerentúlról. A múlt héten öt hét óta először nőtt ugyanis az első alkalommal munkanélküli-segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban.

Florida, Miami Beach, City Hall, Building Department Permit Applications
Fotó: Jeff Greenberg / Getty Images

A munkaügyi minisztérium adatai szerint az előző héthez képest ötezerrel több, 213 ezer új segélykérelmet adtak be országszerte, ám ez még mindig meglehetősen alacsonynak számít, és a romló gazdasági helyzetben is erős munkaerő-keresletről árulkodik.

Az álláskeresők számának emelkedése statisztikai véletlen, a két héttel ezelőtti, eredetileg 213 ezres adat 208 ezerre történő módosítása okozta.

A tényadat kissé jobb lett a vártnál, mivel a The Wall Street Journal által készített elemzői konszenzusban 214 ezer elsődleges segélykérelem szerepelt.

A munkanélküli-segélyért folyamodók számát az egyik legfontosabb előremutató indikátornak tekintik a közgazdászok annak meghatározására, hogy a gazdaság helyzete javul vagy romlik.

Bár az általános gazdasági aktivitás várhatóan lassul, a segélykérelmek alacsony szintje azt jelzi, hogy a továbbra is rendkívül feszes

 – kommentálta a friss statisztikai adatot a MarketWatchnak Nancy Van Houten, az Oxford Economics vezető amerikai közgazdásza.