Sokat romlott júliusban a német külkereskedelmi mérleg, tovább növelve ezzel a recessziós félelmeket Európa legnagyobb gazdaságában. A német statisztikai hivatal péntek reggeli adatai szerint a kereskedelmi többlet 4,9 milliárd euróra esett vissza a tavalyi 17,8 milliárdról. 

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 01: People walk among the iluminated Brandenburg Gate, one of Berlin's premiere landmarks, on the first day a new law to save energy nationwide has gone into effect on September 1, 2022 in Berlin, Germany. The new law encompasses a wide variety of temporary measures, including banning the illumination of landmarks, regulating minimum temperature controls in both public and private venues, restricting the illumination of advertising billboards, as well as other measures, in order to save heat and electricity. The measures are a response to diminished natural gas and other energy supplies from Russia as well as skyrocketing inflation, both brought on by Russia's ongoing war in Ukraine.
Fotó: Carsten Koall / Getty Images

Az egyenleg romlása a növekvő számlájára írható, ami 26,1 százalékkal, 122,7 milliárd dollárra ugrott. A kivitel ezzel szemben jóval szerényebb mértékben, 10,8 százalékkal bővült éves alapon, ami 127,6 milliárd eurós volumen.

Az Oroszországba irányuló kivitel egymilliárd eurót tett ki, a szankciókkal sújtott ország ezzel a 25. volt a német külkereskedelmi rangsorban. Tavaly még a 14. legfontosabb felvevőpiaca volt a német termékeknek.

A szezonálisan kiigazított adatok a várt 4,8 milliárdnál nagyobb, 5,4 milliárdos többletet mutatnak, ám még ez is számottevő visszaesésről tanúskodik az előző havi 6,2 milliárd euróhoz képest.

Az Oroszországba irányuló 15,1 százalékkal, az import pedig 17,4 százalékkal zuhant. Az utóbbiért főleg az orosz energiaimport leállítása felelős.

Az európai országokba eladott áruk értéke eközben mindössze 1 százalékkal bővült, behozataluk pedig 1,2 százalékkal mérséklődött. Az Egyesült Államokkal is jóval kevesebbet üzletelt Németország, a kivitel 13,4 százalékkal, az import 7,6 százalékkal zsugorodott éves alapon.

Az ING jegyzete szerint a német további kilátásai meglehetősen vegyesek. Az ellátási láncok és a szállítási költségek terén némi enyhülés látszik, ugyanakkor az alacsony európai vízállás, a magas energiaárak, valamint az ellátási láncok és a termelési folyamatok esetleges alapvető, geopolitikai bizonytalanságoktól vezérelt átalakulása egyértelmű akadályai lesznek a növekedésnek.