Sodzsi Morimoto egy kiadónál dolgozott, ahol gyakran kapott arra vonatkozó kritikát, hogy nem csinál semmit, ám ahelyett, hogy ezen változtatott volna, üzletet csinált a feddésekre alapozva.

Business,People,Talking,Connection,Conversation,Concept
Fotó: Shutterstock

A 38 éves japán férfi ma már abból él, hogy alkalmanként 10 ezer jenért (28 ezer forintért) társaságot nyújt ügyfeleinek, és nem csinál közben különösebben semmit. Elmondása szerint az elmúlt négy év alatt mintegy 4 ezer alkalommal bérelték őt ki erre a feladatra. A Tokióban élő Morimotónak mintegy negyedmillió követője van a Twitteren, ahonnan a legtöbb ügyfelét is szerzi, ráadásul közülük sokan visszatérő vásárlók. Van, aki már 270 alkalommal bérelte fel társnak.

Munkája során volt, hogy egy parkba ment libikókázni, vagy épp elbúcsúztatott valakit a vasútállomáson. 

Azonban nem vállal el mindent, így például amikor arra kérték, segítsen egy hűtő szállításában vagy utazzon Kambodzsába, visszautasította a felkérést, és szexuális felkéréseket sem vállal el – írja a Reuters.

A múlt héten egy 27 éves adatelemző lány azért bérelte fel, mert szárit akart hordani nyilvánosan, ám attól tartott, ez zavarba hozná a barátait. Elmondása szerint az is pozitívum volt, hogy szemben azzal, amikor a barátaival mozdul ki, nem érezte azt sem kötelességének, hogy szórakoztató vagy beszédes legyen.

A férfi ma már egyedül abból él, hogy nem csinál semmit, ami szerinte a termelékenységet fetisizáló társadalom értékeit is megkérdőjelezi. Mint elmondta, 

bár mások hasznosnak találják a tevékenységét, azzal sincsen baj, ha valaki semmilyen szempontból nem hasznos.