Októbertől napi 100 000 hordóval csökkentik a kitermelést az olajexportáló országok, amivel a kínálat az augusztusi szintre esik vissza – közölte az OPEC+ együttműködési fórum hétfőn.

The 17,000 tonne Brent Alpha Topside Oil Rig is brought into the River Tees on the Allseas 200m long wide cargo barge the Iron Lady at South Gare, Redcar for dismantling at the Able UK yard, Hartlepool, County Durham, UK, on June 24, 2020.
Fotó: Trevor Wilkinson/AFP

Az online konferenciát követő záróközleményében a szövetség azt is kiemelte, hogy bármikor hajlandó újabb miniszteri találkozót összehívni, ha friss körülmények szükségessé teszik. A következő tervezett megbeszélést a menetrend szerint egyébként október 5-én tartják.

Az OPEC+ váratlan lépésével gyakorlatilag visszaveszi azt a szeptemberi emelést, amelyet 

a Bloomberg szerint Joe Biden amerikai elnök könyörgésére hajtottak végre, hogy csökkenhessenek az olajárak.

A hírügynökségnél úgy vélik, ez egy meglehetősen aggasztó fejlemény a piac számára, mivel a vásárló országoknak meg kell barátkozniuk a jelenlegi 95 dollár körüli hordónkénti nyersolajárral, azaz nem számíthatnak a további árcsökkenésre  a várható téli miatt még jobban megugró inflációval folytatandó küzdelmükben. Az is egyértelművé vált a döntéssel, hogy az exportáló országok nem kívánják pótolni az orosz olaj szankcionálása miatt csökkenő kínálatot.

Bár a csökkentés mennyiségi szempontból jelentéktelen, mindenképpen azt a jelzést közvetíti, hogy az OPEC+ ismét árfigyelő üzemmódba kapcsolt 

– mondta Bill Farren-Price, az Enverus olaj- és gázkutatási részlegének vezetője. A csoport abban bízik, hogy ez a lépés elég lesz a sortolók elriasztásához – tette hozzá.

A döntés közzétételét követően a Brent nyersolaj közel 4 százalékkal, 96 dollár fölé drágult Londonban.


Míg a kereskedők többnyire nem számítottak változásra, a szaúdi energiaügyi miniszter már korábban jelezte, hogy fordulatra készülnek. Abdulaziz bin Szalman néhány hete fejtette ki, hogy az OPEC+ – amely éppen most fejezte be a 2020-as járvány idején leállított termelés helyreállítását – már a kitermelés csökkentését fontolgatja, hogy stabilizálja a globális piacok túlzott volatilitását.

A brent árfolyama
 

A nyersolaj határidős jegyzései az elmúlt három hónapban 20 százalékkal csökkentek a globális gazdasági lassulástól való félelmek miatt, ami veszélyezteti a szaúdiak és partnereik bevételeit.

Kína, a világ legnagyobb olajimportőre ugyanis riasztó gazdasági lassulás jeleit mutatta, fogyasztása júliusban 9,7 százalékkal, kétéves mélypontra süllyedt visszaeső gazdasági aktivitása és a kőkemény Covid-korlátozások következtében. Eközben az USA a közelébe került, és ráadásul egyre szigorúbb monetáris politikát folytat.

Mindazonáltal a csökkentésről szóló döntés némileg érthetetlen az OPEC+ szövetség által megfogalmazott kilátások alapján is. 

A szövetség egyik múlt szerdán ülésező bizottságának elemzése szerint tudniillik a negyedik negyedévben a globális kereslet nagyobb lesz, mint a kínálat, ami a készletek napi 300 000 hordós csökkenését eredményezi.

Az OPEC újonnan kinevezett főtitkára, Haitham Al Ghais augusztus közepén pedig azt mondta, hogy „bikaerős” keresletnövekedésre számít a fogyasztók részéről, akik a kétéves Covid-korlátozások után újra normális életre vágynak.