Nemzetközi gazdaság

A cseheket is földhöz vágta az energiaválság, a cégek ötöde tervez elbocsátást

Egész Európában érzékelhető az egyre erősebb energiaár-növekedés. Kontinensszerte különféle módszereket dolgoznak ki a cégek a költségeik mérséklésére, gyakran a dolgozók kárára.

A Csehországban működő vállalatok csaknem ötöde azt fontolgatja, hogy elbocsátásokat hajt végre a meredeken emelkedő energiaköltségek miatt – számolt be róla a Cseh Rádió.

Portrait,Of,A,Young,White,Male,Receiving,Bad,News,In,Portrait of a young white male receiving bad news in an office environment
Fotó: Shutterstock

Az energiaárak emelkedése különösen súlyosan érintette a nagy fogyasztású szektorokban tevékenykedő vállalkozásokat, például az üveggyártó cégeket, a kerámiagyártókat, az acélgyártókat és az élelmiszergyártókat.

A termelés zavartalan fenntartása miatt az elbocsátások elsősorban az adminisztratív személyzetet érintik, de a fizikai dolgozókat és az informatikai pozíciókban dolgozókat is elérheti a leépítés szele.

Piaci elemzések szerint a Karlovy Vary és a Zlin régióban működő cégeket sújtják leginkább a problémák.

Nem bírják a húsz százalék fölötti kamatokat a cégek – Kamatplafont javasol a vállalkozói hitelekre a kamara

A jegybank legutóbbi döntését követően sok vállalat nehéz helyzetbe került, emiatt kormányzati beavatkozásokat sürget a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

 

vállalat energiaválság Csehország energia cég cseh leépítés
Kapcsolódó cikkek