Nemzetközi gazdaság

A Gazprom a termelését is csökkenteni kényszerült, Németország aranyáron jut földgázhoz

A Gazprom vezetékei Európába vezetnek, az oda szánt gázt máshová átirányítani évekig tarthat. A piacról eltűnő mennyiség azonban minden importőr költségeit megnövelte.

Hatalmasat zuhant a Gazprom exportja a Független Államok Közösségén (FÁK) kívülre és az orosz gázipari óriás a termelését is kénytelen volt visszafogni – derül ki a vállalat hétfői tájékoztatásából.

Gazprom headquarters in Berlin
Fotó: Paul Zinken / DPA Picture-Alliance via AFP

Az év kezdetétől október 15-ig tartó időszakban a FÁK-on kívüli éves szinten 41,4 százalékkal esett vissza, így mindössze 89,3 milliárd köbméter volt, míg ugyanezen időszakban a termelését 18 százalékkal volt kénytelen csökkenteni a Gazprom, ami így 327,4 milliárd köbmétert tett ki. Mindez rámutat arra is, hogy Oroszország nem képes a korábban Európába küldött gáz jelentős részét más piacokon értékesíteni, a vezetékes kapacitások hiánya és az LNG-kapacitás elégtelen volta miatt.

A visszaesés elsődleges elszenvedője, Németország ugyancsak hétfőn tett közzé adatokat az ország gázimportjáról. Az ország külkereskedelmi hivatala (BAFA) szerint az év első nyolc hónapja alatt 

a gázimport költsége 189 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, annak ellenére, hogy annak mennyisége 26 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A Németországba áramló orosz gáz mennyisége előbb az Északi Áramlaton érkező szállítások korlátozásával, majd teljes mértékű leállásával mára nullára csökkent, amit részben a norvég, holland, brit és dán vezetékes szállítások és az országba érkező megnövekedett mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) pótolt. Az év első 8 hónapja alatt Németországba így 72,6 milliárd köbméter földgáz érkezett – írja a Reuters.

Az ország így augusztusig mintegy 49,5 milliárd eurót költött gáz behozatalára, szemben a tavalyi év hasonló időszakában gázimportra fordított 17,1 milliárd euróval. A behozatal átlagára ezen időszakban 292 százalékkal nőtt és terajoule-onként 19 382,76 eurót tett ki. Az augusztusi árak azonban ennél is magasabbak voltak – ami nem is csoda, hiszen augusztus 26-án tetőzött az európai gázár –, így 

az év nyolcadik hónapjában egy terajoule 41 255,25 euróba került, ami hatszorosa a tavaly augusztusában fizetett 6580,62 eurós értéknek. 

Ez megawattóránként 148,5 eurónak felel meg, ami ugyanakkor jóval alacsonyabb az európai szpot piaci augusztusi átlagárnál.

Az európai szpot piacot meghatározó holland TTF gáztőzsdén hétfőn folytatódott az árak augusztus vége óta csaknem folyamatos esése köszönhetően a kedvező időjárásnak és a gáztárolók csaknem teljes töltöttségének a kontinensen. Egy megawattórányi gázt így 132 euró körüli összegért lehetett hétfőn megvásárolni a holland piacon. Az árak esése valószínűleg egészen addig folytatódhat, amíg az időjárás az átlagnál melegebb marad és nem kell elkezdeni a készletek felhasználását.

 

Németország gázár Gazprom
Kapcsolódó cikkek