Hat év után először nőhet a Nagy-Britanniába irányuló német az idén, ha folytatódik az év során eddig tapasztalt trend. Az év első nyolc hónapjában a német cégek 48 milliárd euró értékben adtak el termékeket a szigetországba, ami 11,4 százalékos növekedés 2021 azonos időszakához képest – számolt be a Reuters. Ez ezért jelentős, mert a német export minden évben visszaesett azóta, hogy a britek megszavazták a kilépést az Európai Unióból.

Clais,Aerial,Top,Down,Photo,Of,Harbor,And,Trucks,Parked,Along Aerial top down photo of harbor and trucks parked along side each other getting ready for embarking the Dover Ferry to Calais, Aerial top down photo of harbor and trucks parked along side each other getting ready for embarking the Dover Ferry to Calais
Szigetországi belépésre várakozó kamionok Calais-nál. Fotó: Shutterstock

A német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) szerint azonban nincs ok az ünneplésre, mivel a Brexit és az angol font árfolyama körüli problémák nehezítik az üzletelést. 

Ez egyáltalán nem pozitív fordulópont a német–brit kereskedelemben

– mondta a hírügynökségnek Volker Treier, a DIHK külkereskedelmi vezetője. Szerinte az export növekedése csak annak az egyik jele, hogy óriási mértékben felhalmozódtak a költségek, amelyeket a vállalatok megpróbálnak áthárítani. „Éppen ellenkezőleg, a Brexit továbbra is tervezési és jogi bizonytalanságot okoz a nemzetközileg tevékenykedő német vállalatoknak” – hangsúlyozta. A problémákat tovább súlyosbítja a font árfolyam-ingadozása, a brit tőkepiacon és gazdaságban uralkodó zűrzavar, amelyet a bejelentett, majd visszavont ösztönző- és adócsomagok váltottak ki. 

A brit piacot illetően ezért szerinte a német gazdaság kilátásai továbbra is borúsak.

Németország legfontosabb kereskedelmi partnereinek rangsorában az Egyesült Királyság tavaly a tizedik helyet foglalta el, a Brexit-népszavazás évében, 2016-ban még az ötödik helyen állt. A Németországba irányuló brit export tavaly 8,5 százalékkal, 32 milliárd euróra (27 milliárd fontra) esett vissza, annak ellenére, hogy egy évvel korábban megszületett a kereskedelmi megállapodás az és a szigetország között. A brit kivitel értéke 2020-ban még 49 milliárd font volt.