Az Apple a nemzetközi nyomás hatására beadta a derekát, és lecseréli a Lightning töltőket USB-C portra az iPhone készülékeken – ezt a cég világszintű marketingért felelős vezető alelnöke erősítette meg a The Wall Street Journalnek adott interjújában.

EU Passes Common Port Law For USB-C
Fotó: NurPhoto / NurPhoto via AFP

A cég még hivatalosan nem erősítette változtatást – írta meg a Mashable.

Nyilvánvalóan meg kell felelünk a döntésnek. Nincs más választásunk

– mondta Greg Joswiak.

Jönnek az egységes töltők – 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot spórolhatunk meg

Az elektromos töltőeszközök szabványosításáról szóló, hétfőn elfogadott uniós rendeletmódosítás megalkotásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is részt vett. A felhasználók uniószerte évente 2,4 milliárd eurót költenek elektromos töltőkre, a leselejtezett eszközökből évi 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik.

Az és Brazília hozott olyan szabályokat, amelyek egységesítik a töltőket az okostelefonokon. Az új szabvány szerint az összes készüléket USB-C töltővel kell gyártani. Az Apple sokáig lobbizott a döntés ellen, de végül az unió elfogadta a jogszabálytervezetet.

2024-től ténylegesen hatályba lép a töltők egységesítését előíró szabályozás. 

Ha az Apple nem USB-C porttal gyártja az új iPhone készülékeket, akkor azokat nem értékesítheti majd az EU-ban.

Természetesen ez a szabály nem csak az Apple-t köti majd, de a legtöbb gyártó már az USB-C töltőkkel készíti a telefonjait.

Úgy gondoljuk, hogy környezetvédelmi szempontból, illetve az ügyfeleink szemszögéből is jobb lenne, ha a kormányok nem szólnának bele a cégek működésébe

– mondta Joswiak. A marketingvezető egyelőre nem beszélt arról, hogy mikor kezdik el gyártani az USB-C kábeles iPhone készülékeket. 

Az európaiak diktálják az időzítést az európai ügyfeleknek

– mondta a szakember.

Ez valóban egy jó hír az iPhone-tulajdonosoknak

Az Európai Unió a világon elsőként törvényben szabványosította a mobiltelefonok, tabletek és kamerák töltéséhez használható kábelek végcsatlakozását.