Nemzetközi gazdaság

Az áramszünetek miatt összeomlik az ukrán távoktatás

A háború és energiaválság számos probléma elé állítja Ukrajnát. Keleti szomszédunk mindent megtesz a válság mérséklésére és a takarékoskodásra, a kényes döntéseknek azonban vannak elszenvedői is.

Október 25-ei adatok szerint az ukrajnai iskolások több mint fele távoktatásban tanul. Az országban összesen 3,930 millió diák vesz részt az oktatási folyamatban, közülük 2,238 millióan online oktatásban részesülnek – ismertette Szerhij Skarlet oktatási miniszter nyilatkozatát a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

KIEV, UKRAINE - SEPTEMBER 14: Parents are seen as students wait for their class at a classroom established in a shelter as the Russia - Ukraine war continues in Kiev, Ukraine on September 14, 2022. The war in Ukraine marks 203 days this Wednesday since the beginning of the Russian attacks. While the Ukrainian Army continues its counteroffensive in Kharkiv Oblast, all the country less Crimea is under alert and people and students have to continue their education in shelters.
Fotó: Gian Marco Benedetto / AFP

A tárcavezető azt is ismertette, hogy jelenléti oktatásban 790 ezer iskolás vesz részt, miközben a vegyes oktatási formában több mint 900 ezren tanulnak.

Az országban összesen 12 916 iskolában zajlik oktatás.

Ebből 6330 online működik, 3503 vegyes formában, 3083-ban pedig hagyományos, tantermi oktatás van.

Emiatt azonban az áramszünetekkel kapcsolatos problémák súlyos gondokat jelentenek az oktatási rendszernek.

Leáll az ukrán áramexport az orosz támadás miatt

Hétfőn számos rakétacsapás érte az országot, károkat okozva az ukrán energetikai infrastruktúrában is. A lakosságot az áramfogyasztás csökkentésére kérik, az iskolák távoktatásra állnak át.

Az oktatási ombudsman arról beszélt, hogy a villamosenergia-ellátással kapcsolatos problémák az oktatást is érintik és komoly veszteségekhez vezetnek, mivel akadályozzák a jelenléti oktatást, ugyanakkor a távoktatás sem működhet áram nélkül.

KYIV, UKRAINE - SEPTEMBER 16: Ukrainian students study in a shelter as fierce battles rage in the east and south of Ukraine, many Ukrainian children go to classrooms in a show of resilience despite the ongoing threat of indiscriminate Russian missile strikes that have hit civilian infrastructure in normally quiet cities, in Kyiv, Ukraine on September 16, 2022. Many schools are offering a dual-format where children can also resume education online at the request of their parents.
Fotó: Gian Marco Benedetto / AFP

A hivatal hangsúlyozza, hogy a légitámadások során

a fény nélküli, esetleg fűtés nélküli óvóhelyen történő tartózkodás komoly megpróbáltatás, ráadásul egészségügyi kockázatot is jelent.

Azonban a távoktatásban is rendszeresen felmerülnek problémák. A diákok jelentős részének komoly gondot okoz az internethez való csatlakozás, az online feladatokat nem tudják időben teljesíteni és visszaküldeni a tanároknak.

Brutálisan odavert Ukrajnának az orosz megtorló csapás

Miközben a Kreml elégedett, Kijev kénytelen volt leállítani az áramexportot, és energiatakarékoskodásra kellett felszólítania az ukránokat az orosz megtorló csapásokat követően.

 

áram háború energia Ukrajna internet online távoktatás áramszünet
Kapcsolódó cikkek