Ukrajna leállítja villamosenergia-exportját az ország energetikai infrastruktúrát ért orosz rakétacsapások miatt – jelentette be hétfőn az ukrán energiaügyi minisztérium.

A hőtermelő és elektromos alállomásokat érő mai rakétacsapások arra kényszerítik Ukrajnát, hogy október 11-től felfüggessze a villamosenergia-exportot saját energiarendszerének stabilizálása érdekében

– áll a minisztérium honlapján közzétett közleményben. 

Az ukrán elnöki hivatal közben délután arra szólította fel a lakosságot, hogy az ország energetikai infrastruktúrája ellen végrehajtott reggeli orosz rakétatámadások miatt kelet-európai idő szerint 17:00 és 22:00 óra között lehetőség szerint csökkentsék az energiafelhasználást a hálózat tehermentesítése érdekében.

Ha ma este kevesebb áramot fogyaszt a lakosság, az nagyban segíti a hálózatot, és csökkenti a vészleállások kockázatát

– hangsúlyozta a felhívással kapcsolatban Andrij Herusz, a parlament energetikai és lakásügyi bizottságának elnöke a magyar nyelvű kárpátaljai Kiszó hírportál beszámolója szerint. Javaslata szerint hétfőn és az elkövetkező néhány napban a fent megjelölt időszakban az emberek lehetőségeikhez mérten mellőzzék a villanymelegítők, a bojlerek, indukciós főzőlapok, mikrohullámú sütők, mosógépek, elektromos sütők, vízforralók, vasalók, mosogatógépek, légkondicionálók, töltőberendezések, porszívók, számítógépek és televíziók használatát.

A tudósítás szerint az ukrán szakemberek már dolgoznak az energiarendszer stabil, megbízható és zavartalan működésének helyreállításán.

A támadás miatt az ukrán oktatási minisztérium országszerte távoktatást rendelt el, október 14-ig az ország minden oktatási intézménye áttér az online tanulásra.