Az erősödő bizonytalanság és a gyorsan emelkedő energiaárak miatt megtorpant a francia gazdaság aktivitásának növekedése a harmadik negyedévben – derült ki a párizsi jegybank szokásos havi jelentéséből. A Banque de France ezért arra számít, hogy a korábban jelzett 0,3 százalék helyett csak 0,25 százalékkal növekedett ebben az időszakban Európa harmadik legnagyobb gazdasága. „Az valamint az ellátási és munkaerő-felvételi nehézségek által jellemzett gazdasági környezetben az aktivitás összességében továbbra is rugalmas, de az ipar jobban érintett, mint más ágazatok” – figyelmeztetett a jegybank.

French Finance Minister Bruno Lemaire Visits The Ascoval Steelworks Factory
Fotó: Sylvain Lefevre / Getty Images


Az üzleti aktivitás az iparban szinten maradt szeptemberben a várt enyhe növekedés helyett, míg a szolgáltatási szektorban tovább nőtt a központi bank 8500 vállalatvezető körében végzett felmérésének eredménye szerint. A cégvezetők azonban egyre jobban aggódnak az energiaárak és az esetleges áramkimaradások miatt. Az ország ugyan az orosz gáztól kevéssé függ, az energiaellátásban kulcsszerepet játszó 56 atomerőmű közül azonban jelenleg 32 karbantartási munkálatok miatt áll. Az ipari oldalon nagyon erősen nő a bizonytalanság – nyilatkozta hétfőn Francois Villeroy de Galhau, a jegybank kormányzója a France Culture rádiónak. 

A cégek nem tudják, mennyibe kerül majd az energia, és néhány esetben még azt sem, hogy lesz-e egyáltalán.

Az ipari cégek pénzforgalmi feszültséggel küzdenek. A legnagyobb nehézségekkel nyilvánvalóan a leginkább energiaigényes vállalatok, így a vegyi- és acélipari cégek néznek szembe.

French Finance Minister Bruno Lemaire Visits The Ascoval Steelworks Factory
Fotó: Sylvain Lefevre / Getty Images


A jegybank szerint vannak arra utaló jelek, hogy októberben némileg javul majd a helyzet, de a gazdaság fő hajtóerejét szolgáltatási szektor valószínűleg lassabban bővül majd, mint az elmúlt hónapokban. A nemzeti statisztikai hivatal (INSEE) a múlt heti jelentésében a jegybankéhoz hasonló, 0,2 százalékos GDP-növekedést jelzett a harmadik negyedévre és stagnálást az október–decemberi időszakra. A második negyedévben még 0,5 százalékkal bővült a gazdaság. 

Ami a teljes évet illeti, a jegybank 2,6 százalékot vár, a jövő évi azonban a prognózis szerint bárhol lehet mínusz 0,5 és plusz 0,8 százalék között. 

A kormányzó hétfőn megerősítette ezeket a számokat, amelyek azon alapulnak, hogy az üzleti aktivitás stabil marad a negyedik negyedévben.