Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők leszögezték: a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy azokat a fogyasztókat, akik nem tudják kifizetni a növekvő energiaszámláikat, ne kapcsolják le az energiaszolgáltatásról, a számláikat és az albérletet kifizetni nem tudó, rászoruló háztartások kilakoltatását is el kell kerülni.

Budapest, 2022. október 3.Szavaznak a képviselők az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án.MTI/Szigetváry Zsolt Budapest, 2022. október 3.
Szavaznak a képviselők az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A fogyasztókat jobban óvni kell a rögzített árú szerződések felfüggesztésével vagy visszavonásával szemben, és meg kell akadályozni, hogy aránytalanul magas összeget fizessenek a gázért és a villamos energiáért – írták. Hozzátették: a tagállamok esetében a megosztó, egyoldalú fellépések helyett példa nélküli szolidaritásra és közös válaszra van szükség.

Az elfogadott dokumentum rögzíti továbbá, hogy az ukrajnai orosz háború miatt megemelkedett energiaárak miatt váratlan nyereségből hasznot húzó energiaipari vállalatoknak hozzá kell járulniuk a válság negatív hatásainak enyhítéséhez. 

Ursula von der Leyen kész tárgyalni a gázársapkáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását – közölte Ursula von der Leyen, az uniós testület elnöke Strasbourgban szerdán.

Az EP üdvözölte azt a tanácsi megállapodást, amely ideiglenes vészhelyzeti plafont állapít meg azoknak a vállalatoknak a bevételeire, amelyek úgynevezett inframarginális, azaz alacsonyabb költségű technológiákat alkalmaznak a villamos energia előállítására. Az EP felkérte az Európai Bizottságot, mérje fel, mekkora lehet a megfelelő nyereségráta, és tegyen további lépéseket az energiaválságon túlzottan nagy nyereséget szerző vállalatok váratlan profitjának megadóztatására.

Az Európai Parlament állásfoglalásában végezetül megismételte felszólítását az orosz olaj-, szén-, nukleárisüzemanyag- és gázimport azonnali és teljes embargójára, valamint az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetékek teljes leállítására.

Megegyeztek az olajársapkáról, már szövegezik Brüsszelben az újabb szankciókat

Az uniós nagykövetek kedden a késői órákban megegyeztek, és szerdán már szövegezik is az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagot, benne az olajársapkáról szóló intézkedéssel.