Nagy vonalakban megegyeztek az uniós országok nagykövetei kedden este a Brüsszel javasolta Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról, a részletek megszövegezése szerdán esedékes – értesült hét európai diplomatától is a Politico.

EU proposes new package of sanctions against Russia, epa10211640 European Commission President Ursula von der Leyen holds a joint press statement to announce a new package of 'biting' sanctions against Russia at the European Commission in Brussels, Belgium, 28 September 2022. European Commission President Von der Leyen announced the proposal of a new package of sanctions against Russia to make 'the Kremlin pay the price' for the 'further escalation' of its invasion of Ukraine 'to a new level', condemning the 'sham referendum' to annex parts of Russia-occupied territories in Ukraine. The sanctions will include a listing of individuals and entities as well as further restrictions in trade, banning imports of Russian products, among others.  EPA/STEPHANIE LECOCQ, epa10211640 European Commission President Ursula von der Leyen holds a joint press statement to announce a new package of 'biting' sanctions against Russia at the European Commission in Brussels, Belgium, 28 September 2022. European Commission President Von der Leyen announced the proposal of a new package of sanctions against Russia to make 'the Kremlin pay the price' for the 'further escalation' of its invasion of Ukraine 'to a new level', condemning the 'sham referendum' to annex parts of Russia-occupied territories in Ukraine. The sanctions will include a listing of individuals and entities as well as further restrictions in trade, banning imports of Russian products, among others.  EPA/STEPHANIE LECOCQ
Fotó: Stephanie Lecocq / MTI

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter videóközleményében közölte: Magyarország energiaellátásának biztonságát nem érintik az új intézkedések . Magyarország kivételeket kapott az mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket, és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát.

Az újabb szankciós kört Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte a múlt héten, miután Oroszország tartalékosok százezreit mozgósította.

Az orosz olaj árkorlátozásának elképzeléséről – az ársapkáról – már hónapok óta tárgyalnak a G7-országok. Az újabb szankciókkal – különösen az ársapkával – kapcsolatban több uniós tagállam is kifogásokat emelt, és a részleteket még mindig ki kell dolgozni – írta a Politico. 

A Financial Times úgy értesült: a kedden elfogadott csomagba nem is fognak bekerülni az ársapka részletei, ezekről újabb körben kell megegyezni.

A Politico értesülése szerint bizonyos engedményeket kapott Málta, Görögország és Ciprus, amelyeknek a tankerei orosz olajat szállítanak.

Az új büntetőintézkedések kiterjednének az orosz acéliparra, fontos technológiák beszerzésétől fosztaná meg Moszkvát, és szankciókat szabnának ki újabb személyekre, akik segítik Vlagyimir Putyin elnök háborús erőfeszítéseit – értesült a lap.

Közben az Európai Tanács arról számolt be, hogy kialakította álláspontját (általános megközelítés) a REPowerEU-javaslattal, az unió orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függőségének megszüntetésére irányuló tervvel kapcsolatban, amelynek célja az unió stratégiai autonómiájának megerősítése az energiaellátás diverzifikálása, valamint a függetlenség és biztonság fokozása révén az unió energiaellátása.

A tájékoztatás szerint az Európai Tanács módosítja a REPowerEU-nak szánt források eredetét, valamint az Európai Bizottság által javasolt további 20 milliárd euró elosztási kulcsát. A további 20 milliárd euró finanszírozási forrást az Európai Tanács az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének (ETS) piaci stabilitási tartalékából történő árverés helyett a következő források kombinációjával teremto elő: az Innovációs Alap (75 százalék) és az ETS-kibocsátási egységek előrehozott elosztása (25 százalék). Az Európai Tanács célja, hogy ne zavarja meg az EU ETS-rendszerének működését, ugyanakkor hiteles bevételi forrást biztosítson.

Az Európai Tanács módosítja a kiosztási kulcsot egy olyan képlet bevezetésével, amely figyelembe veszi a kohéziós politikát, a tagállamok fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét és a beruházási árak növekedését.