Az Európai Bizottság 170 millió euróval javasolja támogatni az uniós költségvetésből az EU flottáját az erdőtüzek elleni fokozottabb védelem érdekében – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

A támogatás keretében az unió katasztrófavédelmi eszköztára 22 repülőgéppel, négy helikopterrel és több előre telepített földi csapattal rendelkezne a jövő évtől kezdődően.

A flotta 2025-től tovább erősödne a repülőgépek és helikopterek gyorsított beszerzésével. Az EU-ban egyre nagyobb kiterjedésű, gyakoriságú és intenzitású erdőtüzek pusztítanak. Ebben az évben az uniós katasztrófaelhárítási koordinációs központhoz 11 erdőtűzzel kapcsolatos segítségnyújtási kérelem érkezett. Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül 33 repülőgépet és nyolc helikoptert vetettek be Európa-szerte, amelyekhez több mint 350 tűzoltó csatlakozott a helyszínen.

Súlyos ökológiai károkat okozott Ukrajnában a háború

Több mint fél éve tart az orosz–ukrán háború, és a harcok nem csupán az lakosság és az infrastruktúra számára okoztak súlyos károkat, hanem a környezetben is.