Az orosz hadsereg által Ukrajna ökológiájában okozott kárt több milliárd euróra becsülik. A természeti erőforrások helyreállításáról csak a harcok befejezése után lehet majd beszélni – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Fotó: Juan Barreto / AFP

Az immár hét hónapja tartó ukrajnai háború kezdete óta kétezer, a háború számlájára írható környezetkárosodást dokumentált a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma – ismertette Ruszlan Sztrilec tárcavezető az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának október 3-án tartott meghallgatásán, amelyen online vett részt.

Kiemelte, hogy a 36 milliárd eurós ökológiai kárból 11,4 milliárd a talajt ért, 24,6 milliárd pedig a légszennyezés miatti kár.

A háború hét hónapjában az erdőtüzek, az olajfinomítók és az ipari létesítmények bombázása következtében legalább 31 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe.

Ukrajna erdőültetvényeinek csaknem a harmada elpusztult vagy nagyrészt megsérült, további 450 ezer hektár ukrán erdő van orosz megszállás alatt. Eddig 2,45 millió hektár erdőültetvényt irtottak ki, helyreállításukhoz évtizedek kellenek a miniszter becslései szerint.

Megvan az ukrán régiók elcsatolásának menetrendje

Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók élete gyökeresen megváltozik az Oroszországhoz való csatlakozást követően. Az átmeneti időszak 2026 január elsején zárul.