Nemzetközi gazdaság

Az uniós gázársapka lényegében egy újabb szankció

Az uniós gázárplafon elfogadásának következménye ugyanaz lenne, mint egy uniós gázembargónak: még kevesebb gáz érkezhetne az európai piacra.

A gázárplafon bevezetése még kevesebb gázt eredményezne az európai piacon – mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője az Origónak adott interjúban. A szakértő szerint a a gázárplafon-javaslat közvetett szankciónak tekinthető, amelynek következménye ugyanaz lenne, mint az uniós gázembargónak.

Március eleje óta az Európai Bizottság fokozott erőfeszítéseket tesz azért, hogy az teljes körű energiaembargót vezessen be Oroszországgal szemben – hívta fel a figyelmet a Századvég energetikai üzletágának vezetője. Az olajembargó alól Magyarország, illetve a régió országai mentességet kapnak, de a többi országban várhatóan súlyos problémákat fog okozni az orosz olajszállítmányok kiesése – hangsúlyozta.

Gas Prices Going Up in the European Union, EU gas crisis, gáz, ár, sapka, plafon,
Fotó: Peter Zelei Images

Az olajembargós döntés megszületésekor az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy néhány héten belül a gázembargós javaslatot is az európai uniós döntéshozók asztalára teszik, viszont akkor több tagállami vezető is ellenezte a javaslatot, hiszen az Európai Unió jelentős mértékben függ az orosz gázszállításoktól.

A korábbi években körülbelül az igényünk 40 százalékát Oroszországból fedeztük, és az infrastrukturális korlátok miatt ez rövid távon nem helyettesíthető az európai piacon. Mivel a tagállami vezetők jelezték, hogy nem fogják támogatni, ezért végül az Európai Bizottság egy puhább formátumban lényegében átkeretezve azt, javaslatot tett az intézkedés bevezetésére

– hangsúlyozta Hortay Olivér. 

Hortay az Origónak hangsúlyozta, hogy következményeit tekintve a gázárplafon-javaslat közvetett szankciónak tekinthető, a következménye ugyanaz lenne, mint egy uniós gázembargónak:

A piaci szereplők szerint a gázárplafon csökkentené az Európai Unióba irányuló gázszállítások volumenét, megemelné az árakat, és növelné az ellátásbiztonsági félelmeket

– mondta Hortay.

Egy ilyen típusú intézkedés leginkább a régiónkat érintené, ugyanis a Török Áramlat az utolsó gázvezeték, amelyen keresztül Oroszországból zavartalanul érkeznek gázszállítmányok – szögezte le az üzletágvezető. Hozzáfűzte, hogy a Fehéroroszországot Lengyelországgal összekötő Jamal vezetéken tavasz óta nem jön gáz az unióba a rubelben történő fizetési vita miatt. Az Északi Áramlat gázvezeték augusztus óta áll, és a célzott támadás miatt úgy tűnik, a következő hónapokban a szállítások nem is fognak újraindulni. 

 

 

energiaválság Hortay Olivér gázárplafon
Kapcsolódó cikkek