A december 19-én kezdődő héten folytatódik Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök korrupciós perce – írta meg a prágai városi bíróság keddi közleménye alapján a Cseh Rádió.

Former Czech Prime Minister Andrej Babis waits for the start of his trial over his involvement in an EU subsidy fraud case at court in Prague, Czech Republic, on September 12, 2022. - Babis was indicted on charges that he had helped take his Stork Nest farm south of Prague out of his giant Agrofert food, chemicals and media holding to make it eligible for a subsidy paid to small companies in 2007. Babis, who served as prime minister in 2017-2021, has denied any wrongdoing, calling the trial "a political process" ahead of next year's presidential election in which he is widely expected to run.
Fotó: Milan Kammermayer / AFP

Az ügyben eljáró bírói tanács vezetője három tárgyalási napot rendelt el a decemberi és a januári tárgyalási fordulóra is.

Az ANO párt első emberét, Andrej Babišt azzal vádolják, hogy csalárd módon szerzett megközelítőleg 50 millió korona (csaknem 840 millió forint) értékű európai uniós támogatást egy Prága melletti konferencia-központhoz. A volt kormányfő tagadja a vádakat. Állítása szerint a vádemelés és a per politikai indíttatású.

Nem ez az első korrupciós ügy idén Csehországban. Egy nyári korrupciós botrány miatt többek között Petr Gazdik oktatási miniszternek is le kellett mondania. Szintén a nyár folyamán a prágai legfelsőbb bíróság ítélete szerint három évre eltiltották a közbeszerzésektől a legnagyobb cseh építőipari vállalatot, a Metrostavot és annak leányvállalatát, a Metrostav Infrastructure-t vesztegetés és manipuláció miatt.