Nagy tervekkel indult az évnek az orosz elnök: Vlagyimir Putyin eredetileg 2022-ben szerette volna kivezetni országát a demográfiai zsákutcából, de az általa indított ukrajnai háborúval keresztülhúzta saját számításait. Amellett, hogy már eddig is sok ezer katona halt meg a fronton, és jelen pillanatban beláthatatlan, hogy még hányan eshetnek el, a 300 ezer fős sorozás miatti emigrációs hullám sem a lakosság gyerekvállalási hajlandóságát erősíti.  

Russian,Soldiers,In,A,Formation,,The,Back,View, Russian soldiers in a formation, the back view, Russian soldiers in a formation, the back view
Fotó: Shutterstock

A helyzet vészesen hasonlít az 1990-es évek népesedési válságához, amikor a Szovjetunió szétesésével járó nehézségek a termékenységi ráta zuhanásához vezettek.

Amint egy, a moszkvai vezetők számára készített, kiszivárogtatott belső jelentés kimutatta, Putyin a népességfogyás lassítására, illetve 2030-tól a lélekszám növelésére vonatkozó tervei még az ukrajnai háború nélkül is teljesen irreálisak voltak – írja a Bloomberg.   
A szakértők a jelentésben a tervek felülvizsgálatát javasolták, véleményük szerint a koronavírus és a kivándorlás következményeképpen 2030-ra „mindössze” 416 ezer fős népességcsökkenéssel lehet számolni.

Mélyponton a születések száma

A moszkvai Gajdar Gazdaságpolitikai Intézet demográfiai kutatója és szakértője, Igor Efremov szerint, ha a következő hónapokban a vártnak megfelelően folytatódnak a hadműveletek, Oroszországban jövőre 1,2 milliónál is kevesebb gyermek születhet, ami a legalacsonyabb a modernkori történelemben.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszországban évente nagyjából 2 millióan halnak meg, de tavaly, a világjárvány következtében 2,5 millióan hunytak el. Látható tehát, hogy majd kétszer annyian halhatnak meg, mint amennyi élve születés várható, ami igen gyors ütemű népességfogyáshoz vezet. 
Persze Efremov szerint a születések számának csökkenése hosszabb távon érvényesülhet, de annyi bizonyos, hogy annál erősebb hatás várható, minél tovább tart a mozgósítás. A háttérben az áll, hogy ilyen bizonytalan helyzetben a párok érthető okokból nem tudnak előre tervezni, egymás hiányában pedig a gyermekvállalás eleve kudarcra van ítélve.

 

Recesszióval kell számolni

Az orosz gazdaságból már eddig is tömegével hiányoztak a fiatal munkavállalók, és a legfrissebb számítások szerint már jóval a háború befejezése után is csak stagnálhat a gazdaság.

A Bloomberg Economics mindössze 0,5 százalékra becsüli az orosz gazdaság potenciális növekedési ütemét,

ami 2 százalékponttal alacsonyabb a háború előtt valószínűsítettnél. Pusztán a demográfiai trendek fél százalékkal csökkentik az elvben elérhető gazdaságnövekedési ütemet a szakértők szerint.

Ha a háború végül Oroszország sikerét hozza, az annektált területek demográfiai mutatói is elkeserítők a Renaissance Capital havi jelentése szerint, így ezek az eddig Ukrajnához tartozó területek sokkal inkább gondot jelentenének, mintsem a fellendülést segítenék elő.

Felgyorsítja, egyben felerősíti a kedvezőtlen demográfiai következményeket a háború – foglalják össze szakértők a véleményüket.

Nem csak a potenciális növekedés lehetősége csökken, a költségvetés is nehéz helyzetbe kerül, ugyanis a kormány hosszú távon szinte kizárólag a gyerekvállalás támogatásával tudja csökkenteni a munkaerőhiányt – mondta Alexander Iszakov orosz közgazdász.

Close-up,Of,Sad,Woman,Crying,When,Hugging,Her,Military,Husband, Close-up of sad woman crying when hugging her military husband and saying-goodby to him. Close-up of sad woman crying when hugging her military husband and saying-goodby to him.
Fotó: Shutterstock

A legrosszabbkor jött a mozgósítás

Az elmúlt évtizedben mintegy harmadával csökkent a fogamzóképes korú nők száma Oroszországban, miközben a világon  itt az egyik  legmagasabb a halálozási arány a születésekhez képest. A munkaerőpiacon eddig is gondok voltak, az elvándorlás az elmúlt években is jelentős volt, és teljesen bizonytalan, hogy a jövőben Oroszország képes lesz-e a külföldi munkaerő bevonzására. 

Az ezekkel a gondokkal semmit sem foglalkozó politikai retorika persze hangzatos, Putyin korábban azt mondta: 

 az orosz nép megmentése a legfőbb nemzeti prioritás.

Tény, hogy az orosz elnök kiállt a kismamáknak nyújtandó támogatások szélesítése és a családok jelzáloghitel-könnyítései mellett. Ám már az idei, a háború miatt demográfiai katasztrófát hozó év előtt is javában csökkent a lakosság száma. 2021 augusztusában 145,1 millióan éltek orosz földön, ami csaknem félmilliós csökkenés a tavalyi év eleje óta, és 3,2 millióval kevesebb az 1991-ben, a Szovjetunió felbomlásakor mértnél.

Maternity,Room,In,Hospital,And,Empty,Cribs,Of,Children,Lined, Maternity room in hospital and empty cribs of children lined up, Maternity room in hospital and empty cribs of children lined up
Fotó: Shutterstock

1,2 kontra 2,1

Ez az első olvasásra furcsának tűnő számpár jól modellezi a folyamatokat. Efremov szerint, ha a hadjárat és a mozgósítás jövő tavaszig eltart, akkor 

1,2-re csökkenhet a termékenységi ráta, ami nem csak a legrosszabb szint az ezredforduló óta, nagyon messze esik a populáció szempontjából stabilitást jelentő 2,1-es aránytól is. 

A valós helyzetet csak rontja, hogy ezek a számok elvándorlás nélkül értendők, ami pedig az orosz társadalomban tömegesen jelen volt már a háború előtt is. Mindebből következően pesszimista jövőképest fest a Higher School Economics népességlaboratóriumának munkatársa, Elena Churilova is. Szerinte

 miután bizonytalan körülmények között a párok általában elhalasztják a gyerekvállalást, 2023-ra is csökkenő statisztikát várok.