Európa vezető lítiumtermelőjévé válna a francia Imerys – közölte a bányászati cég hétfőn, hozzátéve, hogy a Közép-Franciaországban található Beauvoir bányája az előzetes eredmények szerint évi mintegy 34 ezer tonna lítium felszínre hozását teszi lehetővé 2028-tól legalább 25 éven keresztül.

Imerys SA's Headquarters As French Building Materials Company Agrees To Buy Amcol International Corp. For $1.6 Billion
Fotó: Pörneczi Bálint / Bloomberg via Getty Images

A 34 ezer tonnás termelés nagyságát jól szemlélteti, hogy a Statista szerint a 2021-es globális – jóllehet az Egyesült Államok adatai nélkül számított – termelés becsült értéke 100 ezer tonna volt. A francia cég által tervezett kibocsátás mintegy 700 ezer elektromos autó gyártására lehet elegendő.

Az karbonkibocsátási terveinek fontos részét képezi a közlekedés elektromosra váltása, 

és a kontinens igyekszik a villanyautók gyártásához szükséges ázsiai nyersanyagokat belföldi ellátásra cserélni. Jelenleg azonban még szinte az összes lítiumfelhasználást fedezi a kontinens. A lítium ellátási láncát Kína dominálja, de fontos szereplőnek számít Ausztrália és Argentína is.

A múlt hónapban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a lítium és ritkaföldfémek hamarosan fontosabbá válnak az olajnál és a gáznál is, valamint közölte, hogy az európai felhasználás 2030-ra a jelenlegi ötszörösére nőhet – írja a Reuters.

Nem annyira meglepő módon 

számos bányacég kezdett európai lítiumprojekteket vizsgálni, a többi között Ausztriában, Németországban és Csehországban, 

de az Imerys francia vetélytársa, az Eramet is gondolkozik egy bánya nyitásán a tervek szerint Elzász régiójában.

Az Imerys szerint a projekt mintegy 1 milliárd eurós tőkebefektetéssel valósulna meg, és a lítiumot kilónként 7-9 eurós költséggel tudják majd a becslések szerint kibányászni. A bányában a 19. század vége óta kaolint termelnek, amelyet főként különféle kerámiák gyártására használnak. A Trading Economics adatai szerint az akkumulátorok gyártására használható lítium-karbonát tonnája 542 500 jüanba kerül Kínában, kilónként több mint 75 eurós árnak felel meg.

A bejelentést követően az Imerys részvényei 4 százalék körüli erősödéssel kezdtek hétfőn a párizsi tőzsdén.