Nemzetközi gazdaság

Elkeserítő mértékben nő a szegénység Ukrajnában

A Világbank legfrissebb jelentése a háború sújtotta keleti szomszédunkról igencsak siralmas képet fest. Az előrejelzések szerint jövő év végére az ország több mint fele elszegényedhet.

Az Oroszország és Ukrajna között február 24-én kirobbant háború következtében tízszeresére nőtt a szegénységi szint az ukránoknál – idézte a Világbank kelet-európai regionális igazgatója, Arup Banerjee értékelését a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

80 year-old Luba reacts during shelling in the town of Bakhmut on October 15, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Banerjee előrejelzései szerint 2022 végére Ukrajna lakosságának 25 százaléka szegényedik el, a jövő év végére ez az arány pedig akár 55 százalékra is emelkedhet.

A regionális igazgató kiemelte, hogy az orosz csapatok támadásai a polgári infrastruktúra ellen a frontvonaltól távol eső ukrán városokban tovább bonyolítják azt az egyébként is súlyos gazdasági helyzetet, amellyel Ukrajna szembesül.

Az energetikai létesítmények elleni átfogó orosz támadások utáni gyors helyreállítási ütem a rendszer hatékonyságát mutatja a hadiállapot idején. De az orosz taktikaváltás a közelgő hideg idő miatt növeli a kockázatokat

– nyilatkozta Banerjee.

Local residents shop at an open air market in the outskirts of the town of Bakhmut on October 15, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Hozzátette, hogy ha ez így folytatódik, a kilátások sokkal, de sokkal rosszabbak lesznek, főleg akkor, amikor a tél valóban elkezd harapni. Ha nem újítják fel a házakat, egy újabb belső menekülthullám kezdődhet el.

A tisztségviselő szerint azonban Volodimir Zelenszkij elnök felhívására a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank múlt héten lezajlott ülésein biztatóan reagált. A résztvevők közül a legtöbb ország már jelezte, hogy a következő év folyamán is támogatni fogja anyagilag Ukrajnát.

USA: háborús bűn az iráni drónok bevetése Ukrajnában

Hétfőn és kedd hajnalban folytatódott az ukrán városok elleni légicsapások sorozata, miközben több uniós külügyminiszter hétfőn szankciókat sürgetett Irán ellen, amiért drónokkal segíti Oroszországot.

 

szegénység háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek