Kína fel fogja gyorsítani az innovációt azokon a területeken, amelyek létfontosságúak a technológiai önállósághoz – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a Kommunista Párt 20. kongresszusának megnyitóján.

(CPC Congress)CHINA-BEIJING-CPC NATIONAL CONGRESS-OPENING (CN)
Fotó: Ju Peng / Xinhua via AFP

A stratégiai szükségletekre fogunk összpontosítani és minden erőnkkel támogatni fogjuk a tudományos és a technológiai kutatást

– mondta az ázsiai ország vezetője. A főtitkár-elnök szerint Peking győzelmet fog aratni a kulcsfontosságú technológiák terén.

Hszi Csin-ping leszögezte: a jövőben a világ második legnagyobb gazdasága fokozni fogja az erőfeszítéseit, hogy minél gyorsabban indulhassanak el azok projektek, amik stratégiai fontosságúak és hosszú távú jelentőséggel bírnak. Ugyanakkor pontos részleteket nem árult el ezekről az erőfeszítésekről – derül ki a Bloomberg cikkéből.

A tudományra való összpontosítás azt tükrözi, hogy Hszi elsősorban az innovációra fog koncentrálni, amivel megoldhatja a távol-keleti óriás gazdasági problémáit és csökkentheti a nyugati technológiától való függést – mondta Neil Thomas, az Eurasia Group tanácsadó cég Kína-elemzője.

Ez tényleg jelentős. Azt mutatja, hogy a kínai elnök az innovációt egyre nagyobb prioritásként kezeli, ami alapvető jelentőségű az ázsiai ország jövője szempontjából

– fogalmazott Neil a nyitóbeszédről. Hszi Csin-ping megjegyzései azt is megmutatják, hogyan tervezi Kína kezelni, hogy Washington korlátozza a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges berendezések Kínába szállítását.

Az új szabály szerint nemcsak az amerikai, hanem más országok cégei is csak engedély birtokában szállíthatnak amerikai gyártmányú berendezéseket kínai ügyfeleknek, illetve az ott lévő üzemeikbe. A lépést élesen bírálta Peking, Kína pedig a tudományos kutatás támogatásával válaszol.

A távol-keleti óriás vezetője azt is mondta, hogy Kína ma már a világ egyik nagy innovatív nemzete, és dicsérte képességeit olyan területeken, mint az űrkutatás, mert az ázsiai ország saját űrállomást épít, szondákat küld a Holdra és tervben van egy Mars utazás is. A vasárnapi nyitóbeszéd tetszett a befektetőknek, legalábbis erre utal, hogy az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatok részvényei hétfőn emelkedtek.

A kínai kommunista párt (KKP) 20. kongresszusa tegnap vette kezdetét, amin a résztvevő 2296 küldött megválasztja az ország vezetőit. Teng Hsziao-ping után a kínai elnökök általában két ciklust (10 év) töltöttek hatalomban, ám Hszi Csin-ping most megtöri ezt a hagyományt és a várakozások szerint harmadjára is megválasztják a küldöttek, így akár élete végéig irányítja Kínát.

Kína nem enged, a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik Tajvannal

Hszi Csin-ping szerint Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására. A kínai elnök leszögezte: a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik.