Miközben javában zajlik a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa, mely a várakozások szerint példa nélküli harmadik ciklusra is Hszi Csin-ping kezébe adja a hatalmat, az ország statisztikai hivatala váratlanul közölte, hogy az ország gazdasági növekedéséről szóló harmadik negyedéves adatra még várni kell.

People watch an outdoor screen showing the live speech of Chinese President Xi Jinping during the opening session of the 20th Chinese Communist Party Congress in Hangzhou, in China’s eastern Zhejiang province on October 16, 2022. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: STR / AFP

A alakulását jelző mutatót eredetileg kedden hozták volna nyilvánosságra, ám az utolsó pillanatban lefújták az adatközlést. 

A statisztikai hivatal sem indoklást nem közölt a csúszással kapcsolatban, sem új időpontot nem közölt arról, hogy mikorra várhatóak a számok.

Az adatok valószínűleg gyengébbek a célként meghatározott, évi 5,5 százalékos értéknél, részben az országot sújtó ingatlanpiaci válság, részben a zéró-covid politikájának gazdasági hatásai miatt. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok éves szinten 3,3 százalékos bővülést jeleztek a harmadik negyedévre, miután az azt megelőző három hónap alatt a növekedés mértéke mindössze 0,4 százalék volt – írja a Financial Times.
Az ING Knával foglalkozó közgazdásza, Iris Pang felhívta a figyelmet arra, hogy kevésbé figyelt statisztikai adatok közlésének elhalasztása gyakrabban történik meg az országban, sokszor azért, hogy azok ne ütközzenek más nagy eseményekkel.

Ugyanakkor 

 

a kongresszussal szintén párhuzamosan a legnagyobb állami bank közölte, hogy az év első kilenc hónapja alatt 22 százalékkal, mintegy 1300 milliárd dollárra növelte a kihelyezett hitelek mennyiségét.

 

A jüanban 9530 milliárdra rúgó új hitelállomány arra utal, hogy az állami tulajdonú szervezetek arra kaptak utasítást, hogy segítsék az ingatlanpiaci válság és koronavírus tépázta gazdaság működését. A legtöbb új kölcsön is Hszi kedvenc szektorainak – feldolgozóipar, infrastruktúra, technológia és innováció – jutottak.

Azonban úgy tűnik a hitelek növelése és a kamatok csökkentése sem képes visszahozni a kínai gazdasági szereplők fejlődésbe vetett bizalmát, ami nem is csoda, hiszen számos szakértő szerint a gyengülő belföldi kereslet és a lakáspiaci válság okozta strukturális problémák a gazdaság stabilitását is veszélyeztetik. Ennek ellenére Hszi vasárnapi beszédében nem jelezte, hogy irányt kívánna váltani. Az ország eddig elkerülte, hogy drámai élénkítésre kerüljön sor, ám újabban a jüan is egyre gyengébbnek bizonyul a dollárral szemben.