Iránban 3 ezer százalékkal nőtt a virtuális magánhálózatok (VPN) iránti kereslet – írja az MTI az Ilna iráni hírügynökségre hivatkozva.

Mahsa, Amini, A picture obtained by AFP outside Iran, shows people gathering next to a burning motorcycle in the capital Tehran on October 8, 2022. - Iran has been torn by the biggest wave of social unrest in almost three years, which has seen protesters, including university students and even young schoolgirls chant "Woman, Life, Freedom". (Photo by AFP)
Mahsza Amini halála miatt forrong a közel-keleti ország. Fotó: AFP

A közel-keleti országban jelentősen korlátozták az internethozzáférést és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat az erkölcsrendészeti őrizetben elhunyt 22 éves Mahsza Amini halála nyomán kitört tömeges tiltakozási hullám miatt. A hatóságok ezzel a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják megnehezíteni, valamint azt, hogy videókat osszanak meg a közösségi médiában.

A VPN-alkalmazások ugyan illegálisak Iránban,  azonban be lehet őket szerezni a számítástechnikai bazárokban, így a segítségükkel az irániak a blokkolt oldalakat is látogathatják.

Szankcionálja Iránt az EU

Az külügyi tanácsa luxembourgi ülésén szankciókat vezetett be az emberi jogok megsértése miatt a fiatal iráni kurd nő, Mahsza Amini letartóztatása utáni haláláért felelősök, mint az annak nyomán kezdődött megmozdulások résztvevőivel szembeni erőszakos fellépés felelőseivel szemben.