Az elmúlt évtizedekben megszokotthoz képest ismét szokatlanul nagy, 75 bázispontos emelés mellett dönthet az Európai Központi Bank (EKB) a következő, október 27-i kamatdöntő ülésén.

European Central Bank Governing Council meeting, epaselect epa10083831 An exterior view of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB Governing Council will hold a monetary policy meeting on 21 July.  EPA/RONALD WITTEK epaselect epa10083831 An exterior view of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB Governing Council will hold a monetary policy meeting on 21 July.  EPA/RONALD WITTEK
Fotó: Ronald Wittek / MTI

Miután a világ többi részéhez hasonlóan az árak az eurózónában is elszabadultak a koronavírus-járványt követő felpattanás és az azzal járó ellátási láncokban keletkezett gubancok, valamint az orosz–ukrán háború hatására elszabadult energiaárak miatt, 

az EKB-nak nem igazán maradt választása, kénytelen fokozni a monetáris szigorítás júliusban megkezdett folyamatát.

Az EKB 2 százalékos inflációs céljának ötszörösét, 10 százalékot elérő drágulás az eurózónában a múlt hónapban szintén a további jelentős kamatemelés irányába mutat. A Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint az az eurózónában 9,6 százalékon tetőzhet a negyedik negyedév során, ahonnan a várakozások szerint fokozatosan csökkenni kezd, de csak 2024 végére érheti el a célzott értéket.

A drágulást elsősorban az energiaárak emelkedése okozza, és mivel nem látni az orosz–ukrán háború végét, a legtöbben arra számítanak, hogy a közeljövőben romlik a megélhetési válság a közös valuta által lefedett térségben. Ez elsősorban annak a következménye, hogy 

a téli időszakban a földgáz iránti kereslet szezonálisan is magasabb, mint a többi évszakban.

A hírügynökség által megkérdezett közgazdászok szerint az európai jegybank betéti rátája 1,5 százalékra, a refinanszírozási pedig 2 százalékra emelkedhet az október 27-i döntést követően. A válaszadók háromnegyede szerint ezért 75 bázispontos emelés következhet, de mintegy 5 százalékuk akár 100 bázispontos emelést is elképzelhetőnek tart, közel 20 százalékuk szerint pedig 50 bázispontos emelés jöhet.

Az EKB helyzetét nehezíti, hogy sokáig várt a kamatemelési ciklus megkezdésével, azt csupán júliusban kezdte meg, egy 50 bázispontos emeléssel, amely akkor még csak a nulla százalék – 2014 óta az első nem negatív ráta – elérésére volt elegendő, majd szeptemberben további 75 bázispont következett. Ezzel szemben az amerikai jegybank szerepét betöltő 

Fed már korábban lépett, ami hozzájárult ahhoz, hogy az euró árfolyama a paritás alá süllyedt a dollárral szemben.

A szakértők szerint év végére az EKB betéti kamata 2–2,5 százalék lehet, szemben a szeptemberi 1,25–2 százalék közötti jóslattal. A kamatemelések pedig jövőre, 2,5 százaléknál tetőzhetnek, miközben a refinanszírozási kamat csúcsa 3 százalék lehet, ellentétben a szeptemberben prognosztizált 1,5 és 2 százalékos szintekkel.

Az EKB további kamatemelésekre is ígéreteket tett, és megindult a vita a bank által felhalmozott 3300 milliárd eurós kötvényállomány piacra dobásáról is. Ezt a bank az elmúlt évtizedet jellemző deflációs nyomás elleni küzdelemben halmozta fel. A bank kormányzótanácsának két szigorú monetáris politikát követelő tagja a múlt héten további emeléseket sürgetett, noha a Reuters felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka recesszióra számít a következő évben.

Arról, hogy a visszaesés milyen típusú lesz, megoszlanak a vélemények, a 46 megkérdezettből 22 szerint rövid és sekély lehet, 15-en hosszú ám enyhe recessziót várnak. Nyolcan rövid, ám mély csökkenésre számítanak, és csak egy megkérdezett számít hosszú és mély recesszióra.

Az eurózóna gazdasága idén 3 százalékkal bővülhet, jövőre stagnálásra számítanak a szakemberek, hogy aztán 2024-től visszatérjen a növekedés, igaz, csupán 1,5 százalékos mértékben. Szeptemberben még 2,9 százalékos idei, 0,4 százalékos jövő évi és 1,6 százalékos 2024-es növekedésre számítottak.