Az Európai Központi Banknak (EKB) az megfékezéséhez további kamatemeléseket kell végrehajtania, még a recessziós kockázat ellenére is, valamint meg kellene vizsgálnia eszközállománya csökkentésének a megkezdését is – jelentette ki Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke szombaton.
 

President of the German Central Bank (Bundesbank) Joachim Nagel gives a press conference at the end of a meeting of finance ministers and central bankers from the Group of Seven industrialised nations (G7) on May 20, 2022 in Koenigswinter near Bonn, western Germany. - G7 ministers met to discuss a financial support package for Ukraine with the Russian invasion putting Kyiv's finances under severe pressure. (Photo by / AFP)
Fotó: Ina Fassbender

A monetáris politika szigorítására azért van szükség, mert az infláció valószínűleg tartósan magas marad. Nagel szerint például a németországi infláció jövőre 7 százalék felett lesz. 

A kamatemelési mozgásteret azonban behatárolja, hogy a 19 országot tömörítő euróövezet recesszióval néz szembe, különösen legnagyobb nemzetgazdasága, Németország – jegyezte meg.

„A (Németországban) jelentősen csökkenhet 2022 utolsó negyedévében és 2023 első negyedévében – mondta Nagel – és ez recessziót jelentene, vagyis a gazdasági teljesítmény jelentős, széles körű és hosszabb ideig tartó csökkenését.”
Az EKB az idén már kétszer emelte a kamatlábakat, de a jelenlegi 0,75 százalékos betéti kamatláb még mindig messze van attól, amit sokan megfelelőnek tartanának a 10 százalék körüli inflációs környezetben, különösen úgy, hogy az áremelkedés mértéke a jelek szerint még évekig a 2 százalékos jegybanki cél felett marad. 

További kamatemelésekre lesz szükség ahhoz, hogy az inflációs ráta középtávon visszatérjen a 2 százalékos szintre, az október végi monetáris politikai ülés ehhez nem lesz elég

– mondta Nagel egy washingtoni beszédében.
A piacok jelenleg 75 bázispontos emelést áraznak be az október 27-i kamatdöntő ülésre, amely megegyezne a szeptemberi emeléssel. A monetáris tanács tagjai közül nyilvánosan nem is cáfolta talán még senki az ilyen értelmű piaci felvetéseket.
„A monetáris politikai lépésekkel párhuzamosan meg kell vizsgálnunk az eurórendszer közel 5 ezermilliárd eurót kitevő eszközállományának csökkentését is” – tette hozzá Nagel.
Az EKB nem adott meg ütemtervet mérlegének a csökkentésére, és jelek szerint csak 2023-ban készül a mennyiségi szigorítás útjára lépni, azzal az indokkal, hogy a kamatemelések nagy részét az eszközállomány leépítésének megkezdése előtt kell végrehajtani.

Az EKB elnöke már erősen hisz a kamatemelés erejében

Lagarde a kamatemeléseket hangsúlyozta, mint az EKB jelenlegi legfontosabb eszközét.