Horvátországban emelkedik az üzemanyagok ára kedden, miután a kormány ezen a héten nem rögzíti az árakat – jelentette be hétfőn Ivo Milatic energiáért felelős államtitkár. Ismertetése szerint a benzin kiskereskedelmi ára 0,38 lipával (1 kuna 100 lipa), 11,10 kunára (608 forint), a gázolajé 1,14 kunával, 13,44 kunára (736 forint) nő.

A kormány a jövőben 15 naponta újraalakítja az üzemanyagok ellenértékét úgy, hogy a benzin és a gázolaj esetén egyaránt 0,65 kuna per liter kiskereskedelmi árrést határoz meg

 – mondta. Kiemelte, hogy ezen a héten nem határoztak meg ársapkát, mert nem hagyhatták, hogy az üzemanyag-kereskedők veszteséggel működjenek.

Kiemelte, hogy az ellátásbiztonságnak kell az első helyen állnia. „Hiába a potenciálisan olcsó üzemanyag, ha nincs a benzinkutaknál” – húzta alá. 

Inside Croatia's INA Industrija D.D Oil Refinery
Egy ügyintéző feltölti egy ügyfél járművét az INA Industrije Nafte d.d. által üzemeltetett benzinkúton Rijekában, július 18-án Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

 

Úgy vélte, hogy nem lehet tartósan rögzíteni az árakat, ha veszteséget hoznak a fogalmazóknak. 

 

Marko Primorac pénzügyminiszter a konferenciát megelőzően újságíróknak elmondta, a kormány úgy döntött, hogy ezen a héten nem fixálja az üzemanyagok árát, hanem hagyja, hogy a piac részben alakítsa azt. 

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy meddig lesz fenntartható az elektromos energia rögzített ellenértéke, a tárcavezető azt mondta, hogy a kormány őszi intézkedéscsomagjának hatálya korlátozott, 2023. április 1-jéig tart. Rámutatott, amennyiben a helyzet nem változik a piacokon és általában, akkor csökkenteni kell a támogatásokat.

A Horvát Elektromos Művek ennek következtében veszteségeket könyvel el, amelyek ezek felhalmozódnak – magyarázta, hozzátéve, hogy az ilyen támogatások nem tarthatnak örökké. Horvátországban április 1-jével emelkedtek a lakossági energiaárak: az áram 9,6, a gáz legfeljebb 20 százalékkal drágult a kormány intézkedései nyomán. A kabinet beavatkozása nélkül az áram 23, a gáz 79 százalékkal került volna többe.

Zágráb csökkentette több energiahordozó áfáját is, a villamos energiáé ugyanakkor maradt 13 százalék. Szeptemberben újabb rendeletet fogadott el a kabinet, ebben korlátozzák az elektromos áram díját egy meghatározott átlagfogyasztásig, hat hónapos időtartamra.

Remek híreket kaptak a piaci áron tankolók

Szerdán csökkennek a hazai üzemanyagárak – mutatjuk mennyivel.