Nemzetközi gazdaság

Leállt az orosz jegybank, a mozgósítást inflációs veszélynek tekintik

Hat egymást követő kamatcsökkentés után most leállt az orosz jegybank, többek közt utalva rá, hogy inflációs veszélynek tekintik az ukrajnai háború miatt elrendelt katonai mozgósítást.

Hatszor is csökkentette kamatait az ukrajnai háború kitörése óta az orosz központi bank (CBR), pénteken azonban leálltak, és többek közt arra is hivatkoznak, hogy a tartalékosok mozgósítása új inflációs kockázatot teremtett.

Partial mobilization in Russia
Fotó: Stringer / Anadolu Agency via Getty Images

A lazítási folyamat 20 százalékról már 7,5 százalékra gyalulta le a CBR irányadó kamatát. A háborúzó Oroszországban sok minden más irányba folyik, mint a világban, így volt ez az idén a kamatokkal is, hiszen Közép-Európában már tavaly, Amerikában és az euróövezetben idén meredek kamatemelések kezdődtek. 

Renegát a török jegybank is, csakhogy náluk a politikai nyomásra végrehajtott kamatcsökkentések az 80 százalék fölé szaladásával és egy év alatt a líra 95 százalékos gyengülésével jártak a dollár ellenében. 

A háborús Oroszországban ezzel szemben 12 százalékot erősödött a rubel. Az infláció a februári 9,2 százalékról, amikor megkezdődött a háború, menten 17 százalék környékére szökött fel, de aztán az áprilisi csúcsról szeptemberre annak ellenére fokozatosan 13,7 százalékra enyhült, hogy közben a CBR szakadatlanul vágta a kamatait.

A pénteki megállás tulajdonképpen nem meglepetés, de hosszabb időre szólhat, mint az elemzők korábban feltételezték.

A mai döntés és hozzá a kommentárok azt sugallják, hogy a CBR egy időre leállította a lazító ciklust

– vonta le a következtetést jegyzetében Liam Peach, a Capital Economics szenior feltörekvő piaci elemzője, aki szerint már csak fél százalékpontnyi további csökkenésre maradhatott hely, de az is már csak 2023-ban jöhet.

Aggasztóbb az infláció

Peach arra utal, hogy közleményében a CBR a korábbiaknál nagyobb aggodalmat jelez az infláció miatt, amit erre az évre egyébként 12-13 százalékra tesz előrejelzésében a bank, amely ugyanakkor jó hírekkel is szolgál:

A gazdaság gyorsabban alkalmazkodott a külső megszorításokhoz, a visszaesése 2022-ben kevésbé jelentős lesz, mint az év közepén feltételezhető volt

– emelte ki a közlemény.

Ugyanakkor a vállalatok inflációs várakozásai emelkednek, a háztartásoké pedig magas maradt, habár a fogyasztói aktivitásban a bank nem tapasztal élénkülést. A közszolgáltatási díjak indexálásának a módja miatt decemberben jelentősebb lehet az árak havi emelkedése, és ez fél százalékot adhat hozzá az idei éves inflációhoz – óvott a jegybank.

Új veszély: a mozgósítás

Egy új tényező, ami befolyásolja az árakat a részleges mozgósítás – tette hozzá a CBR.

A következő hónapokban ennek inflációcsökkentő hatása lesz, mivel csökkenti a fogyasztói keresletet. Később azonban inflációs hatásai jelentkezhetnek, mert változásokat okoz a struktúrájában és bizonyos specialisták hiányához vezethet. A végeredményt nehéz előrejelezni. A hatások

fokozatosan jelentkeznek a bérek kiigazításán keresztül, és a munkaerő iparágak és régiók közti mozgásának a lehetséges intenzívebbá válásával

– jelezte előre az orosz jegybank.

 

 

 

orosz gazdaság mobilizáció háborús infláció orosz-ukrán háború orosz jegybank kamatcsökkentés
Kapcsolódó cikkek