Nemzetközi gazdaság

Még ötletelnek az unió vezetői az energiadrágulás elleni fellépésről, pedig holnap már tárgyalnak

A bizottság javaslatai között az ársapka egyelőre nem szerepel, mivel a tagállamok megosztottak a kérdésben. Azonban más javaslatok vannak a terítéken.

Az uniós vezetők e heti találkozóján várhatóan támogatni fogják az energiaárak mérséklésére tett javaslatokat, ám további nyomást helyezhetnek Brüsszelre azért, hogy az áramtermelésre szánt gáz árának szabjon korlátot – írja a Reuters.

Vintage heating radiator with winter hat and scarf stuffed with euro money. The electricity bill goes up, European energy crisis concept. Vintage heating radiator with winter hat and scarf stuffed with euro money. The electricity bill goes up, European energy crisis concept.
Fotó: Helin Loik-Tomson / AFP

Az október 20–21-i csúcstalálkozón az Európai Bizottság kedden közzétett javaslatcsomagját vitatják meg , amely az inflációt pörgető és a árnyékát előrevetítő energiaárrobbanás megfékezését célozza.

A felülvizsgált terveket a tagállami vezetők általánosságban támogatják, ezek között szerepel például egy alternatív árazási mérőszám a cseppfolyósított földgázra vagy épp a közös uniós gázvásárlások megkezdése.

A javaslatok mindegyikének elfogadásához minősített többség – legalább tizenöt tagállam, amely a közösség népességének 65 százalékát képviseli – szükséges. 

A bizottság javaslatai között nem szerepel azonnali gázársapka, amelyet a tagállamok többsége szeretne bevezetni, ám Brüsszel jelezte, hogy készülhet olyan terv, amely ideiglenes korlátot szabna a holland gáztőzsde, a TTF árainak bizonyos feltételek fennállása esetén.

A tagállami vezetők várhatóan kérni fogják Brüsszelt egy ideiglenes, dinamikus árfolyosó kidolgozására a földgázzal kapcsolatban. Azonban számos ország ennél is tovább menne, és egy olyan keretrendszer kidolgozását várja a bizottságtól, amely ideiglenesen gátat szabna az áramtermelésre használt földgáz árának egy olyan szinten, ami segíthet az áramot olcsóbbá tenni.

A Spanyolországban és Portugáliában már működő, ezért ibériai mechanizmus néven ismert elképzelés azonban nem szerepel a javaslatok között, kedden Ursula von der Leyen bizottsági elnök azonban arról beszélt, hogy vizsgálják az elképzelést és azt is, hogy hogyan lehetne finanszírozható.

Azonban kérdéses, hogy sikerül-e a tervről egyezségre jutni, hiszen míg azt Franciaország és mások támogatják, a németek és a hollandok attól tartanak, hogy életbelépése esetén az a gázfogyasztást ösztönözné. Az Ibériai-félszigeten szerdán esett először az ott bevezetett gázársapka alá a nyersanyag ára, így májusi bevezetése óta először nem volt szükség a mechanizmus használatára. Ez főként annak köszönhető, hogy a térségbe érkező LNG-szállítások hatalmas mennyisége és a vártnál enyhébb időjárás miatt a félsziget már nem képes fogadni az újabb készleteket.

Szerdán az unió soros elnöki tisztjét betöltő Csehország miniszterelnöke, Petr Fiala arról nyilatkozott, hogy a bizottság javaslatai a cseh álláspont irányába mutatnak, noha szerinte is hiányzik az áramtermelésre szánt gázárra húzott sapka. 

Az uniós csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök is üzent Facebook-oldalán, jelezve, hogy kemény tárgyalásokra számít. 

 

energiaválság energiaárak Európai Unió
Kapcsolódó cikkek