Az Európai Bizottság (EB) a bevezetné az unióban a földgázra vonatkozó mozgó árplafont, az EB az erről szoló javaslatot a héten mutatja be – írja a Reuters. 

A pressure tool, the wrench catches a burning euro coin on a  white background. Concept of the high price of gas for heating and fossil fuels due to the crisis of the war in Ukraine. gas, gáz, gázársapka,
Fotó: Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Az uniós testület ezenkívül korlátozná a jegyzésárak napon belüli ingadozását, támogatja a közös gázbeszerzést és életbe léptetne egy szolidaritási mechanizmust, amivel elkerülné a blokkon belüli ellátási egyenlőtlenségeket.

A terv szerint az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségét (ACER) bíznák meg azzal, hogy március végéig állapítson meg egy benchmark árat a cseppfolyósított földgázra is, mivel ebből az EU országai egyre többet vásárolnak.

A Bizottság a holland energiatőzsdén kereskedett, irányadó TTF-árba való ideiglenes (legfeljebb 3 hónapig érvényben lévő) beavatkozást javasolja, ugyanis a földgáz nagykereskedelmi árára az EU teljes területén jelentős a hatása a TTF-árnak. A tervezett intézkedések nem befolyásolhatják az ellátás biztonságát, nem vezethetnek a gázfogyasztás növekedéséhez, és nem befolyásolhatják az energiapiacok szabályos működését – áll a tervezetben.

A Bizottság javaslattervezete szerint január 31-ig meg kellene határozniuk azt az ársávot is, amelyen belül a rákövetkező hónapban a kötési árak egy nap alatt felfelé vagy lefelé mozoghatnak (százalékos árváltozás szerint).

Az EB még szeptember elején vetette fel az orosz gázra vonatkozó árplafont, viszont Németország, Ausztria és Hollandia szerint az ársapka gázhiányhoz vezethetne és nem ösztönözné az energiatakarékosságot. Magyarország is többször jelezte: nem támogatja az ötletet. 

Ezzel szemben Belgium, Görögország, Olaszország és Lengyelország az árplafon legnagyobb támogatói a blokkon belül. A vezetők – az EU Kína politikája mellett – a héten vitatják meg a tervezetet, aminek életbe lépéséhez az európai kormányok támogatása szükséges. A Bizottság javaslata szerint az intézkedések legfeljebb három hónapig tartanának, valamint nem befolyásolhatják az ellátás biztonságát és nem vezethetnek a gázfogyasztás növekedéséhez sem.

Az energiaárak csökkentésére szeretnének programot az EU-tagállamok – vége a prágai csúcsnak

Az tagállamainak állam- és kormányfői felszólították az Európai Bizottságot, hogy mihamarabb dolgozzon ki tervet az energiaárak csökkentésére – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az EU-tagállamok vezetőinek prágai informális csúcstalálkozója után pénteken Prágában. Orbán Viktor videóüzenetben foglalta össze az eseményeket.