Részlegesen visszavonja hatalmas piaci és politikai vihart kavaró adócsökkentési terveit a brit kormány.

Fotó: AFP

Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a BBC rádió hétfő reggeli hírmagazinjában bejelentette, hogy 

a legmagasabb keresetűek személyi jövedelemadójának 45 százalékos kulcsát a szeptember végén bejelentett intézkedéscsomaggal ellentétben mégsem törlik el a következő pénzügyi évtől.

Kwarteng szerint az adócsökkentési tervnek ez az eleme hatalmas mértékben elterelte a figyelmet az egyébként erőteljes gazdasági csomag egészéről, ezért Liz Truss miniszterelnökkel együtt úgy döntöttek, hogy ezt a lépést nem hajtják végre.

Az adócsökkentési csomag szeptember 23-i bejelentése után rekordmélységbe gyengült a font a dollárral szemben, 

Évtizedek óta nem látott adócsökkentési csomagot jelentett be a brit pénzügyminiszter

Radikális adócsökkentési programról számolt be a parlamentben Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter, ezenkívül a kormány 60 milliárd fontot költ a háztartások és a vállalkozások gáz- és villanyszámláinak támogatására.

az irányadó brit állampapírok hozama meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségeit, és a kormányzó Konzervatív Párt több vezető képviselője jelezte a hét végén, hogy a párt jelentős alsóházi többsége ellenére nincsenek meg a számok a terv parlamenti elfogadásához.

A brit pénzügyminiszter arra a kérdésre nem reagált, hogy az intézkedés visszavonása alááshatja-e a kancellári hitelességét. 

Annyit mondott mindössze, hogy száz százalékban a fellendítésére összpontosít.

Keményen beszólt a briteknek az IMF és a Moody’s

Az IMF és a Moody’s is élesen bírálta a brit kormány adócsökkentési terveit, amelyek miatt a Bank of England is határozott intézkedéseket ígért. A jegybank helyzetét tovább nehezíti, hogy szeptemberben rekordszintre ugrottak a kiskereskedelmi árak.

A font felfelé mozdult hétfő éjjel azokra a hírekre, hogy a kormány visszavonta a 45 százalékos adókulcs eltörlésének tervét. Egy ponton a font elérte az 1,125 dolláros szintet, majd visszakorrigált a korábbi szintjére.

A font–dollár árfolyam