Nemzetközi gazdaság

Orosz ENSZ-képviselő: nincs jogi alapja az Ukrajnában becsapódott drónok vizsgálatának

Nincs jogi alapja és veszélyes precedenst teremtene, ha a nyugati országok valóban elkezdenék vizsgálni az Irán által állítólag Oroszországnak szállított drónokat – mondta Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja.

A nyugati delegációk lépései, amelyek a drónok vizsgálatát követelik, nagyon veszélyes precedenst teremtenének az ENSZ munkájára nézve. Ez jogi szempontból az ENSZ-titkárság hatáskörének a mesterséges kiterjesztése a Biztonsági Tanács előjogainak megsértésével – mondta Vaszilij Nebenzja ENSZ-képviselő. A titkárság azt akarja vizsgálni, hogy az Ukrajnában bevetett kamikázedrónokat Irán szállítja-e Oroszországnak.

Vasily Nebenzya
Fotó: AFP

Felszólalásában arról is beszélt, hogy Oroszország követeli a Biztonsági Tanács tagjaitól, hogy védjék meg az ENSZ alapokmányát és ítéljék el a nyugati országok próbálkozásait, amelyekkel alá akarják ásni az abban foglaltakat – írta a TASZSZ orosz hírügynökség

A BT-tagoknak egyértelműen ki kell állniuk az alapokmány védelme mellett a titkársággal szemben és ragaszkodniuk kell a 101. cikkben foglaltakhoz, illetve a mandátumokhoz 

– jelentette ki a képviselő.

Horvát államfő: Ukrajnában proxyháború zajlik Amerika és Oroszország között

A Zágrábban megrendezett Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke közölte, hogy a november eleji időközi választásoktól függően az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. Bár a platformon több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök vesz részt, a horvát államfő közölte, hogy a rendezvény nem több, mint színjáték. Zoran Milanovic horvát elnök kijelentette, hogy Ukrajnában Amerika és Oroszország proxyháborúja zajlik, és ideje lenne, hogy a világ nemzetei ne hazudjanak ezzel kapcsolatban.

Nebenzja szerint az orosz delegáció semmi jogszerűt nem talál a drónok ukrajnai bevetésére vonatkozó vizsgálathoz kapcsolódó érvelésekben. Szerinte a nyugati képviselők pusztán félrevezető beszédeket hangoztatnak arról, hogy a titkárságnak kötelessége reagálni a tagállamok megkereséseire. Az orosz képviselő szerint a titkárságnak valóban választ kell adnia ezekre a felszólalásokra, ettől függetlenül az ENSZ-t az alapokmánynak kell vezérelnie, nem pedig az egyes tagállamok igényeinek.

Különösen megható volt hallani, hogy az Egyesült Államok, a határozat főbb megsértője, Oroszországot a 2231-es határozat megsértésével vádolja 

– mondta Vaszilij Nebenzja.

A 2231-es ENSZ BT-határozat egy 2015-ben hozott cselekvési terv, amelyben a Biztonsági Tanács tagjai vállalták, hogy közösen lépnek fel Iránnal szemben a nukleáris vonatkozású intézkedésekkel kapcsolatban. A határozat alapján a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrizte, hogy Irán végrehajtotta-e az atomenergiával kapcsolatos ENSZ-elvárásokat. Az ellenőrzés eredményeként az ENSZ és az feloldotta az Iránnal szemben hozott szankciók nagy részét (a szerk.).

 

 

vizsgálat ENSZ drónok
Kapcsolódó cikkek