Egyszeri kifizetésekkel, béremeléssel, előrehozott bértárgyalásokkal és különböző kedvezményekkel igyekeznek a vállalatok megtartani dolgozóikat, valamint megakadályozni a sztrájkok kirobbanását az öreg kontinensen.

Employees work on an electric engine assembly line at automaker Stellantis plant in Tremery, eastern France, on January 27, 2022. - Stellantis, a company from the merger of Fiat Chrysler and PSA, creates the 4th largest automobile group in the world. (Photo by Eric PIERMONT / AFP) FRANCE-ECONOMY-INDUSTRY-TRANSPORT-STELLANTIS
Fotó: Eric Piermont / AFP

Míg a rendkívüli bónuszokat a nagy multinacionális vállalatok viszonylag könnyen ki tudják gazdálkodni, addig a befektetők aggódnak az előre nem tervezett béremelések és az előrehozott tárgyalások miatt, mivel a többletköltségek csökkentik a nyereséget és tovább ronthatják Európa gazdasági mutatóit, versenyképességét – derül ki a Reuters összeállításából.

A francia-olasz autógyártó, a Stellantis például 1100–1400 ezer euró közötti egyszeri kifizetést jelentett be a franciaországi munkavállalóknak. A francia alkalmazottak 60 százaléka fogja megkapni a maximális támogatást, 20 százalékuk 1100 eurót, míg a legjobban kereső 20 százalék egy centet sem kap.

UK Sainsbury's Supermarket Employee, A uniformed staff member of supermarket chain Sainsbury's goes about their work in the bread aisle as the company's board of shareholders will vote this week on a commitment to pay both its staff and its contracted workers the National Living Wage on 3rd July, 2022 in Leeds, United Kingdom. Share Action, an investment campaigning group, has criticised the supermarket, the second-largest in the country, for failing to pay all of its subcontracted staff the National Living Wage. (photo by Daniel Harvey Gonzalez/In Pictures via Getty Images)
Fotó: Daniel Harvey Gonzalez / AFP

A cég franciaországi érdekeltségeinél decemberre hozza előre az eredetileg a jövő év elejére tervezett bértárgyalásokat, és ígérete szerint ezt teszi majd Olaszországban is. A rivális Renault a múlt héten ezereurós rendkívüli juttatást ajánlott fel a dolgozóknak.

A francia  luxusipari óriásvállalat, az LVMH 1000–1500 euró közötti bónuszkifizetést jelentett be, mintegy 27 ezer franciaországi dolgozó kaphat a juttatásból. A Carrefour kiskereskedelmi lánc október végén 100 euró mértékű egyszeri kifizetést, 2,5 százalékos béremelést, valamint a dolgozóknak járó vásárlási kedvezményeket jelentett be.

Az Egyesült Királyság második legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Sainsbury’s idén másodjára is megemelte a fizetéseket, és szintén fizetésemelést jelentett be a negyedik helyre előrelépett Aldi is.

A Stellantis, a Ferrari, az Iveco és a CNH Industrial munkavállalóit képviselő olasz szakszervezetek a héten kezdődő tárgyalásokon több mint 8 százalékos béremelést fognak kérni 2023-ra. Ha pedig a dolgozók elégedetlenek, akkor a sztrájk eszközéhez nyúlnak. 

Franciaországban a TotalEnergies és az ExxonMobil olajfinomítóit és tárolóit sújtja munkabeszüntetés, a francia benzinkutak egyharmadánál ellátási problémák vannak. A TotalEnergies válaszul bejelentette, hogy előrehozza a bértárgyalásokat. Múlt héten a Eurowings pilótái tartottak egynapos sztrájkot, ami 30 ezer utast érintett.

Szakértők szerint a 2023-as béremelések átlagon felüliek lesznek.

Katharina Koenz, az Oxford Economics közgazdásza úgy becsüli, hogy a bérek 4-5 százalékkal emelkednek jövőre, ez a 2008-as szintet is meghaladja, pedig abban az évben a gazdasági világválság miatt nagy béremelési hullám volt. Az biztos, hogy az alatti béremelés gondot okozna a háztartásoknak, és valószínűleg még gyorsabb ütemben vetné vissza a fogyasztói kiadásokat.

Florian Ielpo, a Lombard Odier Investment Managers portfóliómenedzsere azonban úgy véli, hogy a piac egyelőre nem fordít elég figyelmet a szárnyaló infláció és a csökkenő kereslet kettős problémájára. A vállalatokat az ellátási láncok zavara, a nyersanyagköltségek, az egekbe emelkedő energiaárak és az infláció sújtja. 

A cégek pedig áremelésekkel áthárították többletköltségeket a vásárlókra. Az Eurostat szerint az euróövezetben a vállalatok költségei 43,3 százalékkal emelkedtek az augusztussal zárult egy évben, ami több mint kétszerese az amerikai szintnek.

A béremelések csak tovább fogják táplálni az inflációt, és várhatóan károsan hatnak a vállalatokra is, mivel növekvő költségekkel kell szembesülniük

– mondta Stephane Ekolo, a londoni Tradition részvénystratégája. A világ második számú divatkereskedője, a H&M figyelmeztetett: a kereslet egyre csökken, ezért a cégeknek nehéz lesz folytatniuk ezt a stratégiát. A befektetők, elemzők és stratégák borús képet festettek 2022 hátralévő részére, és még komorabban látják a jövő évet. Hani Redha, a PineBridge Investments portfóliómenedzsere arra számít, hogy Európa a negyedik negyedévben recesszióba süllyed.

Energiabónuszt követel a banki dolgozóknak a német szakszervezet

Németország második legnagyobb szakszervezetének számító Verdi (stilizáltan Ver.di) felszólította a német bankokat, hogy fizessenek 1500 eurós bónuszt a munkavállalóknak a magasabb energiaköltségek kompenzálására.