Mintegy 30 ezer utast érinthet a német diszkont-légitársaság, az 1990-es években alapított Eurowings pilótáinak csütörtökön kezdődő egynapos sztrájkja – közölte a vállalat.

Eurowings pilots go on all-day strike
Fotó: Christoph Reichwein / dpa Picture-Alliance via AFP

A düsseldorfi székhelyű cég megígérte, hogy mindent megtesz a sztrájk következményeinek minimalizálása érdekében.

A Lufthansa leányvállalata azt is közölte, hogy várhatóan a több mint 500 járatból álló menetrendjének mintegy felét kénytelen törölni – derül ki a Reuters cikkéből. A munkabeszüntetés csak az Eurowings Germany járatait érinti, az osztrák Eurowings Europe járművei a megszokott rend szerint közlekednek.

A pilóták szakszervezete, a Vereinigung Cockpit (VC) kedden jelentette be a sztrájkot, miután tíz tárgyalási forduló zárult sikertelenül. A VC azt követeli, hogy az Eurowings javítsa a pilóták munkakörülményeit, és enyhítse a rájuk nehezedő nyomást, például csökkentse a pilóták szolgálati idejét és növelje a pihenőidejüket.

Az Eurowings vezetése azonban elutasította a kéréseket. A cég igazgatótanácsának egyik tagja, Kai Duve egy nyilatkozatban azt mondta, hogy a követelések túlzók és elfogadhatatlanok, valamint veszélyeztetik a légitársaság életben maradását.

Szeptember elején a Lufthansa pilótái léptek a sztrájkba, ami jóval több embert érintett: az egynapos munkabeszüntetés miatt a német légitársaság nagyjából 800 járatát törölte, ami a becslések szerint 130 ezer utast érintett. A törlések akkor belföldi és külföldi járatokat is érintettek.

Nagyon belehúztak az európai fapadosok

Folytatódik a dinamikus helyreállás az európai fapados légitársaságoknál, szeptemberben a Wizz Air és a Ryanair is másfélszeresére növelte utasszámát a tavalyi időszakhoz képest. Az ír fapados társaság az első őszi hónapban korábban még sosem regisztrált ekkora forgalmat, és története során a mostani volt a harmadik legerősebb hónap.