Nemzetközi gazdaság

Északi Áramlat: a svédek beintettek Oroszországnak

Az orosz miniszterelnök követelései ellenére Svédország nem fogja megosztani az Északi Áramlat gázvezetékek megvizsgálása során szerzett információit. Mihail Misusztyin a múlt héten küldött levelet a svéd miniszerelnöknek, amelyben a vizsgálati eredmények mellett azt is követelte, hogy Stockholm engedélyezze orosz hajók beutazását a térségbe a saját vizsgálataik elvégzéséhez. Magdalena Andersson svéd miniszerelnök ez utóbbi kérést is megtagadta.

Svédország közölte, hogy nem fogja megosztani az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázzsal kapcsolatos nyomozásának eredményeit Oroszországgal – írta meg a Reuters. A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson kijelentette, hogy a dokumentumokat sem a Gazprommal, sem az orosz hatóságokkal nem fogják megosztani.

The Nord Stream Pipe Laying Operation In The Baltic Sea, A worker inspects the interior of a pipe onboard the Castoro Sei, a pipe laying vessel operated by Saipem SpA, during the construction of the Nord Stream AG natural gas pipeline in the Baltic Sea, Sweden, on Monday, Sept.12, 2011. The Nord Stream AG pipeline runs under the Baltic Sea and will be able to carry enough gas to supply 26 million European homes when it's fully up and running next year. Photographer: Timothy Fadek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az Oroszországból Európába tartó Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetéken a svéd helyszíni vizsgálat robbanások nyomait tárta fel. 

Az ügyészek szabotázsakcióra gyanakszanak.

A múlt héten Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök levelet küldött a svéd kormánynak, amelyben követelte, hogy Svédország engedje be a vizeire az orosz hatóságokat és a Gazprom szakembereit, hogy elvégezhessék a saját felmérésüket a szivárgásokkal kapcsolatban. Stockholm megtagadta ezt a követelést.

Andersson azt mondta, hogy országa sem most, sem a jövőben nem fogja megosztani az oroszokkal a svéd gazdasági övezetben történt robbanások vizsgálatának eredményeit.

Svédországban az előzetes vizsgálatok eredményei bizalmasak, és ez természetesen erre az esetre is vonatkozik 

– mondta a miniszterelnök. Andersson hozzátette, hogy országának ahhoz nincs elég ereje, hogy megállítsa az orosz hajókat, ha azok a tiltás ellenére behatolnának a robbanások helyszínére.

A Nyugat és Moszkva egymást vádolja azzal, hogy felrobbantották a gázvezetéket. Moszkva az Egyesült Államokat is bevonta a történetbe, mondván, az ő érdekük lehetett lekinkább az akció, a gyanút pedig erősíthette, hogy a robbanástól mindössze négy kilométerre repült el az amerikai haditengerészet kötelékébe tartozó repülő.

Németország vizsgálatot indított az Északi Áramlaton történt szabotázs ügyében

Vizsgálatot rendelt el a német szövetségi ügyészség az Északi Áramlat gázvezetéken történt szivárgások miatt. Németország az állítja, bizonyítéka van rá, hogy legalább két robbanás történt, amelyek miatt több ponton megsérült a vezeték. Az eset kivizsgálására két hajót küldtek a térségbe.

 

vizsgálat szabotázs Svédország Oroszország Északi áramlat gázvezeték robbantás Gazprom Stockholm
Kapcsolódó cikkek