Nemzetközi gazdaság

Németország vizsgálatot indított az Északi Áramlaton történt szabotázs ügyében

Vizsgálatot rendelt el a német szövetségi ügyészség az Északi Áramlat gázvezetéken történt szivárgások miatt. Németország az állítja, bizonyítéka van rá, hogy legalább két robbanás történt, amelyek miatt több ponton megsérült a vezeték. Az eset kivizsgálására két hajót küldtek a térségbe.

A német szövetségi ügyészség nyomozást indított az Északi Áramlat gázvezetékszálain történt szabotázs ügyében – közölte hétfőn a testület.

Nord Stream 1 Baltic Sea gas pipeline in Lubmin, 21 July 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL long-distance gas pipeline (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link) are seen in the industrial area of Lubmin. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Nord Stream 1 Baltic Sea gas pipeline in Lubmin
Fotó: Stefan Sauer / AFP

A nemzetbiztonsági ügyek felderítésében illetékes ügyészség közleményében hangsúlyozta, elégséges bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy legalább két robbanás történt, és a nyomozás célja a tettesek azonosítása, valamint motivációjuk felderítése. 

Fennáll a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek szándékosan idézték elő az alkotmányellenes, szabotázsnak minősülő robbantásokat, amelyek Németország külső és belső biztonságát egyaránt veszélyeztetik 

– áll a közleményben.

A német ügyészségi vizsgálatot egy Svédországban már megindított eljárás mellett folytatják le. Múlt héten a svéd főügyész, valamint a svéd és a dán kormány illetékesei is megerősítették, hogy 

több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak. 

A gyanú szerint a szabotázs elkövetői több száz kilogrammnyi robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz. A robbanások több lyukat ütöttek a vezetékeken, amelyekből tetemes mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe.

A Balti-tenger mélyén történt robbanások a múlt hónapban rongálták meg az Északi Áramlat 1. vezetéket, amely fő útvonala volt az Európába irányuló orosz gázszállításoknak. Megrongálódott az Északi Áramlat 2. vezeték is, amelyet viszont nem is állítottak üzembe azután, hogy az ukrajnai orosz invázió miatt Németország felfüggesztette a vezeték hitelesítési eljárását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy ők támadták meg a vezetékeket, de az Egyesült Államok és szövetségesei ezt tagadták.

Vasárnap a német hatóságok közölték, hogy az eset kivizsgálására két hajót küldtek a robbantások helyszínére.

 

 

Németország energiaválság energia szabotázs Északi Áramlat robbanás
Kapcsolódó cikkek