Az orosz feldolgozóipari aktivitás az exportot sújtó nyugati szankciók dacára szeptemberben három és fél éve a legmagasabb értékre nőtt, a termelésnek, az új megrendeléseknek és az importkiváltásnak köszönhetően – derült ki hétfőn az S&P Global havi felméréséből.

Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

Az S&P Global szerint a beszerzésimenedzser-index (BMI) ugyanis szeptemberben az előző havi 51,7-ről 52 pontra emelkedett, ami 2019 márciusa óta a legmagasabb érték, és kényelmesen túllépi a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határt.

Az ügyfélkereslet a belföldi vevőkre összpontosult, mivel az új exportmegrendelések meredeken csökkentek, ami a szankciók hatásának tulajdonítható

– áll a felmérés összefoglalójában.

Az Egyesült Államok és az a múlt héten további szankciókat helyezett kilátásba Moszkvával szemben, miután a Kreml népszavazást rendezett négy ukrajnai régió Oroszországhoz való csatlakozásáról, majd az átláthatatlan körülmények között végrehajtott villámgyors lebonyolítást követően kialakult, számára kedvező eredmény birtokában annektálásukról is döntött. A nyugati kormányok és Ukrajna szerint a lépés sérti a nemzetközi jogot.

Visszatérve az S&P felméréséhez, a foglalkoztatás január óta a leggyorsabb ütemben emelkedett, amit a cégek a felpörgő keresletnek és az új megrendelések növekedésének tulajdonítottak.

A felmérésből nem derül ki, hogyan befolyásolta a rendelkezésre álló munkaerő létszámát Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember 21-én kiadott részleges mozgósítási parancsa, azóta ugyanis több tízezer embert soroztak be a hadseregbe, és rengetegen menekültek külföldre is.

A jövőbeli termeléssel kapcsolatos várakozás is a legmagasabb szintre emelkedett 2019 márciusa óta.

A kedvező szentimentet az új termékek fejlesztése, a növekvő importhelyettesítés és a kereslet fellendülése segítette

– írta az S&P Global.

Eközben a közép-európai országok feldolgozóipari BMI-je jellemzően 50 pont alatt volt az első őszi hónapban. 

Hazánkban az augusztusi 57,8 pontról 17 hónapja először zuhant az aktivitást mérő mutató a kritikus határ alá, igaz, még mindig a közelében, azaz 49,6 ponton maradt.

Lengyelországban ugyan némi növekedést láthattunk, ám még így is csupán 43 pontot tett ki, míg Csehországban 46,8 pontról, 44,7-re csúszott vissza.

Recessziót jelez az eurózóna feldolgozóipari indexe is, amely az augusztusi 49,6 pontról, 48,4-re süllyedt.

Az övezetben a francia index a 28 havi mélypontot jelentő 47,7 pontra, míg a német a 27 hónapja nem látott 47,8 pontra csökkent. Valamivel kedvezőbb volt a kép Görögországban (49,7), Hollandiában és Spanyolországban (mindkettő: 49), Ausztriában (48,8) és Olaszországban (48,3), de

Írországban egyenesen a növekedést jelző 51,5 pontra nőtt.