A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn ismertetett jelentése rámutatott, hogy augusztusban az OECD-országok 80 százalékában a pandémia előtti szinten vagy az alatt volt a Az OECD-országokban augusztusban először nőtt a munkanélküliek száma tavaly április óta, a júliusi 32,8 millióról 33,2 millióra.

A nők és a férfiak munkanélkülisége augusztusban nem változott júliushoz képest, 5,1 százalék, illetve 4,7 százalék maradt. A fiatalok (15 és 24 év közöttiek) munkanélküliségi rátája 10,3 százalékról 10,6 százalékra nőtt, az idősebb generáció (25 év felettiek) körében 4,1 százalékról 4,2 százalékra emelkedett.

A Job News USA Career Fair Ahead Of Initial Jobless Claims Figures
Fotó: Luke Sharrett / Bloomberg via Getty Images

Júliushoz képest nem változott, az eurózónában 6,6 százalék, az Európai Unióban pedig 6 százalék maradt augusztusban a munkanélküliség. 

Az Egyesült Államokban a ráta a júliusi 3,5 százalékról 3,7 százalékra nőtt, Kanadában pedig 4,9 százalékról 5,4 százalékra ugrott, miközben Japánban a munkanélküliség 2,6 százalékról 2,5 százalékra csökkent.

Az OECD honlapján szereplő adatok szerint Magyarországon 3,5 százalék volt a munkanélküliség augusztusban, ugyanúgy, mint júliusban.