A csütörtökön kezdődött európai uniós csúcstalálkozó pontosan megmutatta, hogy már pusztán a szankciók lebegtetése kedvezőtlenül hat a gázárak alakulására. Amíg az irányadó holland gáztőzsdén szerdán 112–113 dollár körül mozgott a gáz ára, addig csütörtökön 127 euróra is megemelkedett. 

Gas,Prices,Are,Rising,In,Europe.,Stock,Market,Graphics
Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzet cikke szerint

csak az, hogy szóba került a gázársapka bevezetése, már tíz százalékot emelt az árakon, vagyis a szankciós politika már a szavak szintjén is drágítja az energia árát.

Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője nemrég részletesen elemezte, hogy az elmúlt fél évben a tőzsdei árak megháromszorozódtak. Az orosz–ukrán háborút megelőző napon ugyanis 87 euró volt a gáz egységára a holland gáztőzsdén. Ekkor még az unió vezetői azt mondták, hogy a szankciók nem érintik majd az orosz energiaszállításokat.

A cikk emlékeztet, hogy az uniós állam- és kormányfők március 10-én szintén kétnapos csúcstalálkozóra ültek össze a franciaországi Versailles-ban. Ursula von der Le­yen, az Európai Bizottság elnöke azt követően azt mondta, hogy az unió előkészíti az újabb szankciók körét Oroszország ellen. Az üzenet akkor még az volt, hogy az unió nem vet ki közös szankciókat az energiahordozókra, később mégis elkezdték lebegtetni a gázembargó lehetőségét. Már pusztán emiatt 180 euróig emelkedtek az árak akkor.

Több hasonló megszólalás és lebegtetés után augusztusban jelentek meg az első hírek az uniós gázárplafonról, amire Moszkva háromnapos karbantartást jelentett be az Északi Áramlat vezetéken.

A német vezetők akkor újra elmondták, hogy nem indul újra a szállítás, mindennek következtében a hónap utolsó hetében már 347 eurón zárt a gáztőzsde.

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs első tárgyalási fordulója után arról számolt be, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Vagyis Magyarország a gázársapka alól mentesítést kapott, nincs veszélyben hazánk biztonságos gázellátása.