Elképesztően nagy szakadék tátong a gazdagok és a szegények között nem csak anyagiakban, de a károsanyag-kibocsátásban is. Egy friss felmérés szerint a világ leggazdagabb 1 százaléka mindössze egyetlen év alatt bocsát ki annyi szén-dioxidot, mint amennyit a legszegényebb 10 százalék két évtized alatt.

Couples having a toast in private jet airplane, Two elegant heterosexual couples sitting inside private jet airplane and having a good time together, Plates with food are in front of them as well as their personal accessories. They are joining their glasses too a toast. Cockpit with pilot is in the background. luxus, magángép, repülőgép, rich,
Fotó: Getty Images

A The Guardian cikke szerint egy szegénynek 26 év kell ahhoz, hogy ugyanannyi szén-dioxidot bocsásson ki, mint egy tehetős ember. Ez elsősorban a gazdagok pazarló életmódjának a következménye, és 

még azokban az országokban is így van, ahol „divat” odafigyelni a környezetre a tehetősebbek körében. 

A brit lap szerint a Nagy-Britanniában elvégzett felmérésből az derült ki, hogy azok az emberek, akik évi 170 ezer fontnál többet keresnek, jóval több szén-dioxidot teremtenek, mint az évi 21 500 font alatt keresők. A gazdagabbak ugyanis többet repülnek, nem ritkán magángépeken. 

Eurómilliárdokba kerül Franciaországnak a gazdagok megadóztatása

A tavaly ősszel bevezetett gazdagok adója (75 százalékos a több mint egymillió eurót meghaladó jövedelem után) órási tőkekiáramlást idézett elő Franciaországban, 70 milliárd euró hagyta ott az euróövezet második legnagyobb gazdaságát.

Ezenfelül drága, benzinfaló autókkal közlekednek, előszeretettel fogyasztanak luxusételeket, például importált húst, és egyéb olyan divatcikkekre sem sajnálják a pénzt, amelyeknek az előállítása, szállítása további környezetkárosító tevékenységgel jár. A szegényebbek ezzel szemben alig utaznak külföldre, tömegközlekedéssel járnak munkába, és jóval kevesebb élvezeti terméket fogyasztanak. Ez okozza a legnagyobb különbséget a két társadalmi réteg között. 

Történelmi jelentőségű döntés született: az unió 2035-től kivezeti a belső égésű motorokat

Az Európai Parlament és a 27 uniós tagállam megállapodásra jutott a belső égésű motorral hajtott új autók értékesítésének 2035-től való betiltásáról – jelentette be csütörtökön a cseh uniós elnökség.

Szakértők szerint emiatt is lenne szükség egyfajta luxusadó bevezetésére.

A The Guardian szerint ha a brit kormány két évtizeddel ezelőtt bevezette volna az elitet célzó környezetvédelmi adót, akkor már csaknem 126 milliárd fonttal több lenne a költségvetésben, amelyet mind az üvegházhatás megfékezésére lehetett volna költeni, például a szegényebbek otthonainak felújítására, amivel szintén csökkenteni lehetne a károsanyag-kibocsátást.