A Z generáció (1996–2012) egyre több idősebb tagja lép be a munkaerőpiacra, ahol azonban a recessziós félelmek közepette nem biztos, hogy a magas képzettségüket kamatoztatni tudják és a fizetéssel szembeni elvárásaikat teljesítik. A gazdasági visszaesés ugyanis a fiatal munkavállalókat érinti a legsúlyosabban, és ennek hosszú távú társadalmi következményei lehetnek.

aggódó fiatalok
Fotó: Shutterstock

A 18 és 25 év közöttiek közel felének van valamilyen tartozása, több mint egyharmadának nincs semmilyen befektetése és 40 százalékuk csak nehezen tudja fedezni a napi kiadásokat, „hála” a drága albérleteknek – derül ki a Bank of America felméréséből.

A nehéz pénzügyi helyzet a fiatal munkavállalók számára egyébként is sok fejfájást okozna, de egy gazdasági visszaeséssel a láthatáron és stabil munkahely nélkül egy teljes generáció eshet ebbe a pénzügyi süllyesztőbe.

A fiatal felnőttek számára egy hosszú távú következményekkel jár. Például egy kezdő munkavállalónak sokkal nehezebb megtartania az állását, vagy egyáltalán bejutnia a munkaerőpiacra a gazdasági visszaesés kezdetén. A késői munkakezdés pedig egy életen át alacsonyabb fizetést és kisebb potenciálisan felhalmozható vagyont jelent.

 – mondta Geoffrey Paul, az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai elemzője.

A 2008-as gazdasági válság munkaerőpiaci szempontból egyik legsúlyosabban érintett csoportja a fiatal munkavállalók voltak. Alacsonyabb elért jövedelem, kevesebb ledolgozott óra, gyengébb minőségű munka és magasabb munkanélküliségi kockázat jellemezte őket, és a most munkába álló Z generációt ugyanez a veszély fenyegeti.

Ráadásul a félelmek nem alaptalanok, 2020-ban a Z generáció körében a 8-ról 26,9 százalékra emelkedett egyetlen év alatt.

Ha a közelgő recesszió miatt megismétlődnek ezek a számok, annak súlyos következményei lesznek.

Az mellett a kezdő bérek nagyon gyorsan értéküket veszítik, és a diákmunkához képest gyakran még alacsonynak is tűnnek. Komoly megtakarítások nélkül az állás elvesztése rengeteg stresszt okoz. Az ingatlanárak mellett az albérletet is nehéz fizetni, a lakásvásárlás szinte elérhetetlen a legtöbb fiatal számára. Ilyen kilátások mellett pedig sokaknak egyszerűbb az elvándorlást választani, hogy külföldön próbáljanak szerencsét.