Oroszországban lassult az éves szintű ipari termelés visszaesése októberben, miközben a termelői árak havi csökkenése gyorsult. 

Gold production in Russia
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az orosz statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy októberben az ipari termelés éves szintű visszaesése 2,6 százalékra mérséklődött a szeptemberi 3,1 százalékos csökkenés után. 

Elemzők romló adatra, a termelés 3,8 százalékos csökkenésére számítottak októberre. 

Havi összevetésben az ipari termelés 5,3 százalékkal nőtt októberben. Az idei első tíz hónapban az orosz ipari termelés 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Elemzők az idei évre az ipari termelés 1,4 százalékos csökkenésére számítanak.

Az orosz ipari termelés tavaly 6,4 százalékkal nőtt. Ugyancsak a statisztikai hivatal adatai szerint gyorsult a termelői árak csökkenése havi szinten októberben. A múlt hónapban 2,5 százalékkal csökkentek a termelői árak szeptemberhez képest, amikor a csökkenés kisebb, 0,8 százalék volt. Éves bázison a termelői árak 0,8 százalékkal nőttek októberben a szeptemberi 3,8 százalékos emelkedés után. 

Az orosz 4 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben éves összevetésben. Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az idei második negyedévben a GDP éves viszonylatban 4,1 százalékkal csökkent, miután az első negyedévben még 3,5 százalékkal nőtt.

Ukrajna februári lerohanása óta találgatja mindenki, mekkora ütést mér az orosz gazdaságra a háború és a miatta Oroszországra záporozó szankciók a fejlett országoktól. A kezdeti nagyon durva orosz gazdasági visszaesésről szóló előrejelzések azóta több lépcsőben jelentősen szelídültek, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) például néhány hete 3,4 százalékot jósolt erre az évre, a júliusi 6 és az áprilisi 8,5 százalékos prognózisa után.