Nemzetközi gazdaság

Dinamikus ársapkát húz a villamos energiára Szlovénia

Jövő évben a vállalatok a fogyasztásuk mértékétől függően áramköltség-támogatást kapnak. A gáz esetében egyelőre nem lesz ársapka.

A villamos energia árának dinamikus korlátozásával a szlovén kormány versenyképes díjakat biztosít a nagyfogyasztóknak, két további törvénnyel pedig lehetővé teszi a költségek támogatását is – jelentette be Bojan Krumer infrastrukturális miniszter szerdán Ljubljanában.

High voltage substation under sunset High voltage substation under sunset
ársapka
Dinamikus ársapkát kap a villamos energia Szlovéniában.
Fotó: Getty Images

A dinamikus ársapkára vonatkozó rendelet szerdán lépett érvénybe, a két törvénytervezetet pedig még el kell fogadnia a parlamentnek – nyilatkozta a tárcavezető.

A miniszter kihangsúlyozta, hogy mindkét jogszabályt a gazdasági tárca dolgozta ki.

Az első lehetővé teszi, hogy 2023-ban a vállalatok a fogyasztásuk mértékétől függően áramköltség-támogatást kapjanak. A másik pedig a csúcsidőszaki fogyasztás csökkentését, valamint az elektromos energiát termelő cégek, továbbá a kőolaj- és földgázvállalatok extranyereségének megadóztatását célozza.

Krumer hozzáfűzte, hogy a cégek eddig nagyon eltérő helyzetben voltak, ami a 2023-as villamosenergia-vásárlást illeti, mivel egyesek már megvásárolták az áram egy részét, mások pedig nem; egyesek magasabb, míg mások alacsonyabb áron jutottak hozzá.

Az első törvényjavaslat szerint minden cég jogosult lesz a támogatásra, a dinamikus ármaximumra pedig csak azok a vállalatok, amelyek a rendelet hatálybalépését követően kötnek szerződést 2023-ra

– húzta alá a tárcavezető.

Kifejtette, hogy egy nagy energiafelhasználású vállalat, amely 2023-ban a fogyasztását a 2021-es év fogyasztásának 70 százalékára csökkenti, ideális esetben 130 eurós megawattóránkénti (támogatott) átlagárat érhet el az Európai Energiatőzsde november 28-i árai alapján.

A gáz áráról a miniszter elmondta, hogy ugyanaz az első törvény vonatkozik rá, mint a villamos energiára, vagyis a fogyasztás mértékétől függően a vállalatok itt is támogatásban részesülnek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a gázárak jelenleg elviselhetőbbek.

Ha az árak emelkednek, ugyanazokat a mechanizmusokat alkalmazzák, mint az áram esetében

– közölte az infrastrukturális tárca első embere.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek