Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik amerikai és francia kollégájával, Joe Bidennel és Emmanuel Macronnal, valamint részt vesz a G20-ak indonéziai ülésén és az APEC-csúcstalálkozón Thaiföldön a jövő héten – közölte pénteken a kínai külügyminisztérium.

Fotó: Nicolas Asfouri, Nicholas Kamm / AFP

A Bidennel tervezett találkozóra a Fehér Ház közlése szerint hétfőn kerül sor, ez az első személyes találkozójuk, amióta Biden elnök lett.

Biden és Hszi utoljára az Obama-kormányzat idején találkozott személyesen. Azóta az Egyesült Államok és Kína kapcsolatai évtizedek óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek, leginkább Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi tajvani útja miatt, mivel a szigetet Peking saját területének tekinti. 

Hszi hétfőtől csütörtökig az indonéziai Balin tartózkodik a G20-ak csúcstalálkozóján, majd csütörtöktől szombatig Thaiföldre utazik a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (APEC) csúcstalálkozójára – áll a külügyminisztérium közleményében.

Az amerikai elnök a G20-országok vezetőinek csúcstalálkozóján arról szeretne egyeztetni Hszi Csin-pinggel, hogy melyek azok a határvonalak, amelyeket egyik országnak sem szabad átlépnie – erről még a szerdai, washingtoni sajtótájékoztatóján beszélt. A kínai külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Tajvan továbbra is Kína legfőbb érdekeltségei közé tartozik. Hozzátette, hogy Peking hajlandó együtt dolgozni az Egyesült Államokkal 

a kölcsönös tisztelet, a békés együttélés, a minden fél számára előnyös együttműködés kialakításán, de eközben határozottan védeni fogja saját szuverenitását, biztonságát és fejlesztési érdekeit.