Az Európai Bizottság számba vette a schengeni szabályok alkalmazása terén elért eredményeket, és megállapította, hogy Bulgária, Románia és Horvátország készen áll, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító övezetnek – jelentette be a belügyekért felelős uniós biztos szerdán.

Non EU Passport Control At Athens Airport
schengeni térség
Az Európai Bizottság szerint Bulgária, Románia és Horvátország csatlakozhat a schengeni térséghez
Fotó: AFP

Ylva Johansson brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, mivel Bulgária, Románia és Horvátország évek óta jelentősen hozzájárul a térség megfelelő működéséhez,

az Európai Unió Tanácsának minden további késedelem nélkül meg kell hoznia a szükséges határozatokat a három uniós tagállam schengeni csatlakozásához.

Emlékeztetett: noha a három országot részben már kötik a schengeni szabályok, az uniós belső határellenőrzéseket még nem szüntethették meg, és ezért nem élvezik teljes mértékben azokat az előnyöket, amelyek a térséghez való csatlakozással járnak. A schengeni térséghez való csatlakozás a tagállamok számára követelmény, ezért lehetővé kell tenni számukra, hogy ezt megtegyék, ha teljesítették a feltételeket – mondta a belügyi biztos.

Az uniós bizottság közleménye Bulgáriával kapcsolatban kiemelte: az ország bizonyította, hogy rendelkezik az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosításához, a nemzetközi védelemhez való hozzáférés szavatolásához és a visszaküldés tilalma elvének tiszteletben tartásához szükséges szabályrendszerrel. Románia esetében azt írták, hogy az ország magas színvonalú és erős határigazgatással rendelkezik, az illegális migráció és az emberkereskedelem elleni küzdelem területén jól teljesít.

Horvátországgal kapcsolatban azt emelték ki, hogy az ország maradéktalanul teljesítette a belső határellenőrzések nélküli schengeni térséghez való csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Zágráb jelentős erőfeszítéseket tett annak biztosítására, hogy a külső határok ellenőrzése megfeleljen az alapvető jogokkal kapcsolatos kötelezettségeknek.

A horvát euró egy egész szektort csődbe ránthat

2023-tól Horvátország is bevezeti az eurót. Az új valutától a kormány gazdasági fellendülést vár, miközben a lakosság további drágulásoktól és a nemzeti szuverenitás csorbulásától tart. 

Az Európai Unió Tanácsának cseh elnöksége irányításával

a bel- és igazságügyi tanács december 8-án fog szavazni Bulgária, Románia és Horvátország teljes körű részvételéről a belső határellenőrzések nélküli schengeni térségben

– tette hozzá az Európai Bizottság.

A schengeni övezetnek 22 uniós ország, valamint négy nem uniós ország, Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a tagja.