Horvátország minden feltételt teljesített a vonatkozó szabályok teljes körű alkalmazásához az Európa Parlament (EP) szerint, ezért támogatják, hogy az ország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Fotó: Moreno Geremetta / AFP

Az EP brüsszeli plenáris ülésén 534 szavazattal, 53 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők úgy találták, hogy 

Zágráb készen áll arra, hogy megszüntessék a határellenőrzést Horvátország és a szabad mozgást biztosító schengeni övezet között. 

Ezért kérték az Európai Unió Tanácsát a szükséges folyamatok befejezésére és a határellenőrzés felszámolásáról szóló döntés meghozatalára.

A horvát euró egy egész szektort csődbe ránthat

Horvátország a jövő évben vált a közös uniós pénzre.

A testület hangsúlyozta, hogy az unió külső határain tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat. Ezért arra kérték Horvátországot, hogy tájékoztassa az Európai Parlamentet és az uniós tanácsot cselekvési tervének végrehajtásáról, különösen a rendőrség tevékenységét nyomon követő független mechanizmusról. Tekintve, hogy a horvát határról migránsok visszatoloncolásáról érkeztek hírek, az EP-képviselők szeretnék, ha a schengeni értékelési program részeként az Európai Bizottság – akár helyszíni látogatásokon – felmérné Horvátország határokon végzett munkáját és annak alapjogi vetületeit.

Az EP álláspontjának kézhezvétele után az Európai Unió Tanácsa egyhangú döntéssel határozhat Horvátország schengeni tagságáról. A 26 tagú schengeni övezetnek Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a tagja.