A modern reklámipar alapkövévé vált az influenszermarketing, ami a szponzorált tartalmakon keresztül érhet el precízen megcélzott fogyasztói csoportokat. Ennek a reklámformának az előnye, hogy a vállalat elkerüli vele a bújtatott reklám vádját, miközben a termékét a legszűkebb fogyasztói rétegekben tudják népszerűsíteni. Egy influenszer (magyarul véleményvezér) a közösségi médiában a hagyományos reklám felületeknél sokkal közelebbi kapcsolatban áll a követőivel, ami miatt az ajánlása erősebb ösztönöz vásárlásra, mint egy televíziós reklám vagy rádiós spot. A Business Insider és a Refersion utánajárt, hogy mekkora pénzeket akaszthatnak le az influenszerek a szponzorált tartalmaikért.

Food,Vlogger,Recording,A,Video
Fotó: Shutterstock

A szponzoráció különböző formákban is megvalósulhat a közösségi médiában. A vállalatok társult programokon keresztül fizetett jutalékos rendszert alakíthatnak ki az influenszerrel, fizethetnek átalánydíjat vagy hosszú távú együttműködés alapján meghatározott összeget is. Sok esetben egyetlen megjelenés erejéig a konkrét termékkel fizet a cég a véleményvezérnek, aki cserébe bemutatja azt a követőinek. Az egyes influenszerek mint vállalkozók eldönthetik, hogy mennyit kérnek a reklám megjelenítéséért, de a cégek bizonyos szempontok szerint belőhetik, hogy egy influenszer mennyit érhet pénzre átszámolva.

Ennyit ér egy influenszer

Egy véleményvezér értékét számos összetevőből lehet kiszámolni. A cégek végeredményben az adott influenszer csatornáin történő megjelenésért fizetnek. Ez nagyjából megegyezik a reklámpiac hagyományos csatornáin való megjelenésekkel. A leggyakrabban a közösségi médiában az értéket a követők száma alapján lehet megadni – írja a Refersion. Követőszám alapján öt kategóriába lehet sorolni az influenszereket:

  1. Nanoinfluenszer: ez a legfrissebb kategória, az ezer és tízezer követő közötti véleményvezéreket sorolják ebbe a kategóriába. Az influenszermarketing egyik alapvetése, hogy minél szűkebb egy véleményvezér követőbázisa, annál inkább adnak az adott influenszer véleményére és ajánlásaira. Arányaiban egy szűk csoportot célzó terméket érdemesebb lehet egy nano- vagy mikroinfluenszer oldalán népszerűsíteni. 
  2. Mikro: 10 ezer és 50 ezer követő között
  3. Közepes: 50 ezer és 250 ezer között
  4. Makro: 250 ezertől egymillió követőig
  5. Megainfluenszerek,vagy hírességek: egymillió követő felett

Értelemszerűen minél nagyobb a követőbázis, annál borsosabb összeget kérhet el a véleményvezér a szponzorált tartalomért.

Fontos a platform

Nem mindegy, hogy az influenszer melyik közösségi média platformon népszerű, hol tevékenykedik a leginkább. Az árakat nagyban meghatározza, hogy a terméket milyen felületen fogják megjeleníteni. 

Happy,Girl,At,Home,Talking,About,Makeup,In,Front,Of
Fotó: Shutterstock

A legtöbb pénzt egy YouTube-on megjelenő szponzorációért kell fizetni, 

pusztán azért, mivel az ide készülő tartalmak nagyobb ráfordított energiát igényelnek. Ezt követi sorban az Instagram, a Facebook, a TikTok, végül pedig a Twitter és a Snapchat.

A TikTok a játékok piacán terjeszkedik

Miközben a technológiai cégek kivonulnak a játékiparból, a TikTok a Netflix mellett további beruházásokat hajt végre a szegmensben: az oldal dedikált játékfület ad hozzá a videóalkalmazásához. A platform kínai tulajdonosa már régóta fejleszt mobiljátékokat Androidra.

A legtöbbet természetesen a hosszabb videót gyártó véleményvezérek kérik el a reklámozásért. A fotók ezen a listán kissé vissza szorulóban vannak, miközben a rövid, akár néhány másodperces videók előretörése tapasztalható.

Az influenszerfizetések 

Különböző gyakorlatok alakultak ki a szponzorációk megfizetéséért. A leggyakoribb megoldás az átalánydíjas fizetés. Ilyenkor a cég előre megállapodik az influenszerrel, hogy egy bizonyos összeget fizet minden egyes megjelenő posztért. 

A leggyakrabban a vállalatok minden követő után fizetnek egy centet a posztokért (10 dollárt minden ezer követő után). 

Ez az összeg platformomként változhat, a YouTube-on jellemzőbb a 20 dolláros díj ezer követőnként, miközben a TikTokon ez a díjazás nagyjából 5 dolláros.

A beszerzési jutalék esetében az influenszer elhelyez egy linket vagy kódot a csatornáján, amelyen keresztül pontosan megmondható, hogy mennyi vásárló költötte el a pénzét az adott termékre egy bizonyos véleményvezér ajánlása miatt. 

Ebben a finanszírozási formában 10-20 százalékos jutalékok az általánosak.

A már említett természetbeni fizetés lényege, hogy a cég ajándékba adja a bemutatott terméket a reklámért cserébe. Ezt a megoldást főleg a nano- és mikroinfluenszerek esetében szokták alkalmazni.