Több mint 230 millió dollár (94,7 milliárd forint) értékben foglaltak le drágaköveket és ékszereket Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök unokaöccsétől – jelentette be a kazah korrupcióellenes hivatal szerdán.

Russian President Vladimir Putin attends the SCTO Summit in Astana
Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

A Kairat Szatibaldi üzletember ügyében zajló nyomozás külföldi országokat is érintett. A lefoglalt értéktárgyak az államhoz kerültek.

A korrupcióellenes hivatal közleményéből kiderült, hogy

hamarosan a kazah költségvetést fogja gazdagítani további 300 millió dollár (123,5 milliárd forint), amelyet Szatibaldi külföldi értékpapírokba fektetett.

Szatibaldit még márciusban vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy sikkasztott az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójától, a Kazakhtelecomtól. Ezenkívül további vizsgálatok is folynak ellene állambiztonságot érintő bűncselekmények ügyében.

A férfi a Nazarbajev család első tagja, aki rács mögé került. Szeptemberben hat év börtönbüntetésre ítélték.

A most 81 éves Nazarbajev 1990-től vezette a kőolajban és ásványi anyagokban gazdag volt szovjet köztársaságot 2019-ig, amikor átadta a hatalmat a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek. Nazarbajev ugyanakkor megtartott egy sor kulcsfontosságú tisztséget saját maga és rokonai számára, hogy a háttérből irányíthassa az eseményeket.

Tokajev a cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt kitört, több mint 230 emberéletet követelő januári zavargásokat követően elkezdte felszámolni Nazarbajev és rokonai befolyását. Február elején rendelettel megnyirbálta elődje jogköreit.

Kazahsztán fővárosát, Asztanát 2019-ben Nazarbajev után Nurszultánra nevezték át, de 2022-ben visszakapta korábbi nevét a város.

Kétszázezer orosz menekült a sorozás elől Kazahsztánba

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást, emiatt sok orosz menekült a szomszédba. Többségük már távozott is az országból.