Több mint száz környezetvédelmi aktivista rohanta le a holland Schiphol repülőtérnek azt a részét, ahol a magánrepülőket tartják, és nem engedik felszállni a gépeket – jelentette a Reuters.

Milieudefensie, Extinction Rebellion, Greenpeace and other organisations members sit in front of an aircraft during a protest 'SOS for the climate' at Schiphol Airport, near Amsterdam, on november 5, 2022.
Fotó: Remko de Wall / AFP

Már napok óta folynak a tüntetések az amszterdami repülőtéren és a környékén a Greenpeace és az Extinction Rebellion (Kipusztulási Lázadás) csoportok szervezésében, tiltakozásul a repülőtér és a repülés okozta környezetszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen.

A kereskedelmi járatok közlekedésében kora délutánig nem jelentettek késéseket a demonstrációk miatt. A privát gépek felszállását azonban akadályozzák a jelentés szerint fehér ruhába öltözött tüntetők.

Kevesebb légijáratot akarunk, több vonatot, és a nem szükséges rövid távú járatok és a magángépek betiltását

– mondta Dewi Zlock, a Greenpeace hollandiai kampányfőnöke. 

A szervezet szerint a Schiphol Hollandia legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, amely évente 12 milliárd kilót juttat a légkörbe az üvegházhatású gázból. A tüntetők száma többszázra rúg, és ilyen feliratokat mutatnak fel: „Korlátozzuk a repülést”, „Több vonatot”.

2022-11-05 12:39:22 SCHIPHOL - Members of various environmental clubs are conducting the protest action SOS for the climate at Schiphol Airport. Milieudefensie, Extinction Rebellion and Greenpeace, among others, have joined the protest. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out
Fotó: Remko de Wall / AFP

A tiltakozásra reagálva a repülőtér azt hangsúlyozta, hogy a célja 2030-ra elérni a zéró kibocsátását, és támogatják, hogy a repülésipar 2050-re legyen kibocsátásmentes. A holland kormány egyébként júniusban azt jelentette be, hogy 440 ezerre korlátoznák a repülőtéren évente áthaladó utasok számát, ami 11 százalékkal kevesebb  volna a 2019-es – tehát a pandémia előtti – szintnél.

A repülőtér biztonságáért felelős katonai rendőrség közleményben tudatta, hogy több, a repülőtér területein engedély nélkül tartózkodó személyt őrizetbe vettek. 

Mark Harbers közlekedési miniszter októberben a parlamentben ezt közölte, hogy nincs hatásköre a magángépek felett, de a kormány azt fontolgatja, hogy az ügyüket szabályozza klímapolitikája részeként.