Nyitott a hetvenöt bázispontnál kisebb mértékű kamatemelésre a Fed decemberi kamatdöntő ülésén Raphael Bostic, az Atlanta Fed elnöke, aki emellett úgy véli, hogy az irányadó kamatláb legfeljebb további egy százalékpontos emelése elég lehet az megfékezéséhez.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) november elején egymást követő harmadik alkalommal emelte 75 bázisponttal az irányadó kamatot, ami így jelenleg a 3,75–4 százalékos sávban tartózkodik. A testület a legutóbbi ülésén azonban jelezte, hogy lassít a tempón.

Az atlantai jegybankár friss nyilatkozata szerint innen már nincs szükség drámai szigorításra.

Ha a gazdaság a várakozásaimnak megfelelően teljesít, az alapján további 75-100 bázispontos szigorítás lesz indokolt 

– mondta Bostic a Southern Economic Association által szervezett előadáson a hétvégén.

Szerinte az irányadó kamatlábnak ez a szintje elegendő lesz ahhoz, hogy észszerű időhorizonton visszafogja az inflációt.

Ez azt is jelentené, hogy a piac és a befektetők által jelenleg várt szintnél valamivel alacsonyabban, a 4,75–5 százalékos sávban tetőzhet az alapkamat a tengerentúlon.

A piaci konszenzus alapján a monetáris testület decemberi ülésén várhatóan fél százalékponttal srófolhatja feljebb a kamatlábakat, ezt a nézetet Bostic mellett több Fed-tisztviselő is támogatta a közelmúltban.

Bostic ezzel együtt óvatos, és elképzelhetőnek tartja, hogy a tényleges „landolási zóna” magasabban lesz, mint amire jelenleg számít, és hogy rugalmasan fog dönteni a megfelelő monetáris politikai irányvonalról és a kamatemelés üteméről.

Ezzel együtt szerinte a Fednek egy bizonyos ponton szünetet kell tartania, teret hagyva a gazdasági dinamikának, tekintve, hogy becslése alapján 12–24 hónap kell ahhoz, hogy a kamatemelések hatása teljes mértékben realizálódjon a gazdaságban.