Oroszország a Norvégia által végrehajtott katonai előkészületekre a térségbeli konfliktus elmélyülésének eszközeként tekint – jelentette ki szerdán Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Norwegian Home Guard (Heimvernet)
Fotó: Carina Johansen / NTB / AFP

A 46 éves diplomata kiemelte, hogy az ilyen fejlemények az euroarktiszi térségben a feszültségek eszkalálódásához, és az orosz–norvég kapcsolatok jelentős romlásához vezetnek. Álláspontja szerint a viszony elmérgesedése nem Moszkva választása volt.

Oroszország az elmúlt hetekben úgy érzékeli, hogy Norvégia katonai előkészületeket végez a határok közelében.

A két ország közös szárazföldi határszakasza 218,9 kilométer hosszú.

Orosz kémet foghattak a norvégok

A norvég rendőrség hétfőn őrizetbe vett egy feltételezett orosz kémet a sarkvidéki Tromsö városában – jelentette kedden az NRK közszolgálati televízió az északi ország PST nevű titkosszolgálatára hivatkozva. A férfi, aki tavaly óta kutatóként dolgozott a tromsöi egyetemen, brazil állampolgárnak mondta magát, de a rendőrség szerint a valódi személyazonossága orosz.

Zaharova kifejtette, hogy Norvégiában állandó külföldi katonai bázisok létesültek, az infrastruktúrát modernizálták és modern hadi felszereléseket vásároltak.

Mindezek következtében Oslo ma már a sarkvidéki szerepvállalásának legaktívabb támogatói közé tartozik.

A külügyminisztérium szóvivője kihangsúlyozta azt is, hogy Oroszország mindig nyitott az őszinte és kölcsönösen tiszteletteljes párbeszédre, ugyanakkor minden barátságtalan lépést megfelelő válaszlépés követ.

A norvég hadsereg létszámát békeidőben körülbelül 23 ezer főre becsülik. Hadiállapot idején a mozgósítható állomány mintegy 63 ezerre duzzasztható.

Az oroszok máris tartanak a NATO kelet-európai csapataitól

A NATO kelet- és közép-európai erőinek a létszáma két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer katonát számlál, a közeljövőben pedig növekedhet – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán az orosz és a fehérorosz katonai részlegével tartott közös tanácskozáson.